F. T.

În localitatea Jaca, din Spania, s-a încheiat, recent, “Congresul Internațional al Jandarmeriilor specializate în intervenții și salvări montane”.
Evenimentul a fost organizat de către Garda Civilă Spaniolă, cu această ocazie fiind dezbătute – potrivit unui comunicat al Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia – “aspecte de interes privind organizarea instituțiilor publice ale statelor membre, respectiv jandarmerii naționale, cu rol în salvarea și siguranța turiștilor aflați în zonele montane”.
Din partea României au participat și doi membri ai Echipei Naționale Montane – care a străbătut, pentru a onora Centenarul Marii Uniri, crestele celor mai impornate masive muntoase din țară – , respectiv maior Lucian Grigorescu Miu (de la Sinaia, primul din stânga, în picioare) și plutonierul major Florin Muntean (de la Postul de Jandarmi Montan Bâlea).
Participarea celor doi reprezentanți ai jandarmeriei montane la evenimentul găzduit în Spania vine și ca o recunoaștere a profesionalismului de care dau dovadă acești oameni care stau mai mult la… sute sau mii de metri înălțime desupra nivelului mării, decât la șes.