Nicoleta Dumitrescu

Coincidenţă sau nu, prima ninsoare și primul val mai serios de frig s-au suprapus şi cu întrunirile – la fel de serioase şi ţinute mai ales dincolo de uşile închise – având ca subiect remanierea guvernamentală şi nu numai.
Anunţate de ceva vreme, înlocuirea, înlăturarea sau mutatea de pe o funcţie pe alta a miniştrilor au fost ca un fel de „pachet” gândit de ceva vreme, nebuloasa care plutea asupra acestuia făcând ca, în ultimele zile, tot soiul de variante să fie transmise în eter mai ales pe surse. Cum era de aşteptat, însă, socotelile din interior, în mod special ale principalului partid aflat la guvernare, nu au ajuns să fie, fix pe fix, chiar cu cele preconizate în afara lui.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, când, pe surse, se tot anunţa că se coc multe scenarii în interiorul social-democraţilor, variantele care circulau dând ca sigură punerea pe făraş a unei noi serii de capete ale personajelor căzute în dizgraţia şefului de partid, câţiva dintre dizidenţi, unii consideraţi drept cei care au depăşit linia roşie, au luat-o înaintea „reformelor” preconizate. Iar prima care a acţionat a fost chiar Gabriela Firea, primarul Capitalei, consecventă în purtarea steagului schimbării strategiei de lucru a partidului, inclusiv a liderului.
Iar un pas înapoi, la cerere, a fost înregistrat, pe nepusă masă, înainte de anunţul oficial al schimbărilor operate în Guvern, de un alt ministru, cel al Apărării, acesta fiind a doua demisie înregistrată în ultimele două săptămâni după cea a lui Victor Negrescu.
În ce măsură, până la urmă, vor fi şapte, opt sau mai multe plecări sau permutări pe portofolii ministeriale, rămâne de văzut, însă o schimbare oficială în Guvern va rămâne definitivă doar atunci când şi Cotroceniul îşi va da viza de aprobare a acestei remanieri. Asta în contextul în care, după cum se ştie, şeful statului mai că nu o spune pe şleau că visează urât sau că are coşmaruri din cauza celor aflaţi acum la guvernare!
Oricum, dacă, până la urmă, Olguţa Vasilescu va fi transferată de la Ministerul Muncii la Ministerul Transporturilor, probabil că această strategie a fost gândită şi în speranţa că, poate, celebrele tronsoane de autostrăzi vor avea şansa să treacă la un alt nivel faţă de cel existent în momentul de faţă, respectiv să nu mai fie doar simple promisiuni electorale pe hârtie! Ori, poate, s-a mers pe strategia conform căreia, dacă s-a găsit soluţia magică de a fi majorate salariile la unele categorii de bugetari chiar de trei ori, atunci poate fi posibil ca şoferii să poată circula nu pe încă un drum de mare vizeză, ci chiar pe trei!
Oricum, faptul că preşedintele acestui partid este considerat o persoană aparte, unică în felul ei, mai ales în arta de a conduce şi a face lucrurile în aşa fel încât… totul să se termine cu bine, orice ar fi şi cum ar fi, a dovedit-o chiar şi disidenta Gabriela Firea. În ce fel? Atunci când a scris, de mână, cu pixul, cererea de demisie din funcţiile de conducere pe care le deţinea în partid, aceasta i s-a adresat preşedintelui partidului într-un mod aparte. Respectiv cu dumneavoastră cu D mare, deşi cuvântul nu era folosit la început de rând, ci în interiorul frazei !
Mai sunt necesare alte detalii decât faptul că, în continuare, cel cu D mare face şi desface astfel încât, deocamdată, totul să fie aşa cum doreşte?!