Biroul asigurătorilor auto (BAAR) a prezentat, ieri, situația dosarelor de daună Carte Verde preluate după falimentul Astra Asigurări și Carpatica Asigurări.
Ca urmare a falimentului societăților ASTRA și Carpatica, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR a plătit, până la data de 1 noiembrie 2018, despăgubiri în sumă totală de 380,1 milioane lei (din care 167,6 milioane lei pentru ASTRA și 212,5 milioane lei pentru Carpatica), a anunțat astăzi Biroul asigurătorilor auto. BAAR precizează că, pe lângă aceste plăți, mai are și alte dosare în lucru, în diferite stadii de soluționare, cu o rezervă totală rămasă însumând 272.9 milioane lei (din care 119,5 milioane lei pentru ASTRA și 153,4 milioane lei pentru Carpatica), potrivit Hotnews.
Biroul spune că, până la data de 1 noiembrie din acest an, a soluționat integral 93,8% din dosarele păgubiților Astra Asigurări, respectiv 92,5% din cele ale Carpatica Asigurări.
După cum este cunoscut, Consiliului ASF a retras în data de 26 august 2015 autorizația de funcționare a societății Astra Asigurări și a luat aceeași decizie în ce privește societatea Carpatica Asigurări, un an mai târziu, respectiv în data de 27 iulie 2016.
Retragerea autorizației de funcționare a celor două societăți a avut drept consecință imediată pierderea calității acestora de membru al Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) și, implicit, preluarea spre gestionare de către BAAR a tuturor dosarelor de daună Carte Verde care implică autovehiculele asigurate în mod valabil la Astra Asigurări, respectiv Carpatica Asigurări.
Astfel, de la data retragerii autorizației de funcționare a Astra Asigurări și până la 01 noiembrie 2018, au fost înregistrate de către BAAR un număr de 8.659 de dosare de daună, 8.124 de dosare fiind soluționate integral, cuantumul total al sumei achitate de Birou fiind de 167,6 milioane lei.
În ceea ce privește cea de-a două societate, Carpatica Asigurări, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România i-au fost avizate un număr total de 11126 dosare de daună în intervalul cuprins între 2 august 2016 și 01 noiembrie 2018, dosarele soluționate integral fiind 10.288, pentru care s-a achitat suma de 212,5 milioane lei.
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – B.A.A.R. este o asociație profesională, independentă și autonomă a tuturor societăților de asigurare care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule.