Guvernul australian va cheltui 3 miliarde de dolari australieni (2,18 miliarde dolari SUA) pentru proiecte de infrastructură şi alte investiţii în zona Pacificului, într-un efort de a contracara influenţa în creştere a Chinei în regiune, a transmis dpa ieri, preluată de Agerpres.
Australia va înfiinţa o bancă pentru proiecte de infrastructură în regiune, ce va fi dotată cu 2 miliarde de dolari, şi va cheltui încă un miliard pentru a promova exporturile şi a sprijini afacerile firmelor australiene în zona Pacificului, a anunţat premierul Scott Morrison.
Facilitatea australiană de finanţare în infrastructură va investi în proiecte în domeniile energiei, telecomunicaţiilor, apei şi transporturilor. Anunţul survine cu o săptămână înaintea unei reuniuni a Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) în Papua – Noua Guinee, unde Morrison va fi gazda unui barbeque pentru liderii din zona Pacificului. În ultimii ani, China şi-a sporit tot mai mult investiţiile în regiune, prin împrumuturi masive pentru proiecte de infrastructură, în paralel cu extinderea relaţiilor în domeniul apărării şi securităţii, contestând astfel în mod direct influenţa Australiei. Premierul Scott Morrison a precizat că Australia va deschide cinci noi misiuni diplomatice în Palau, Polinezia Franceză, Niue, Insulele Marshall şi Insulele Cook. De asemenea, Australia va dona nave de patrulare statelor insulare şi va efectua exerciţii de apărare şi securitate.