Americanii au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi desemna reprezentanţii în Congres, în cadrul unor alegeri care au alura unui referendum privindu-l pe preşedintele republican Donald Trump, într-o ţară profund divizată, relatează AFP, citată de Agerpres.
La doi ani după seara lui 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democraţii speră să-şi ia o revanşă politică, cel puţin parţială, înainte de 2020, anul viitoarelor alegeri prezidenţiale.
Preşedintele septuagenar Donald Trump a făcut campanie până în ultimul moment, dominând mulţimile cu celebra sa deviză ”Make America Great Again”.
Birourile de vot s-au deschis la ora locală 6:00 (11:00 GMT) în mai multe state de pe coasta de est a SUA. Au fost în joc 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor, o treime din Senat, precum şi posturile de guvernatori din circa treizeci de state, din Florida până în Alaska. Democraţii sunt daţi favoriţi în sondaje în ce priveşte obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, în timp ce republicanii ar urma să-şi păstreze controlul în Senat.
Ca un indiciu al marelui interes suscitat de aceste alegeri, peste 30 de milioane de buletine de vot au fost deja depuse deja luni în statele care permit votul anticipat sau prin procură, potrivit media americane.
Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu. La doi ani după sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind îndeosebi pentru dezbaterile aprinse privind reforma din sistemul de sănătate.
În ajunul scrutinului, agenţiile de informaţii i-au avertizat pe americani în legătură cu entităţile străine, ”îndeosebi Rusia”, care continuă să încerce să influenţeze opinia publică.
Şi Facebook-ul a anunţat că a blocat circa 30 de conturi, precum şi 85 de conturi pe Instagram, care ar putea avea legătură cu entităţile străine şi ar putea servi ingerinţelor în alegerile americane.