Un nou tip de contraceptive orale combinate, care conţin atât doze mici de estrogen, cât şi progestative noi, au fost asociate cu un risc redus de cancer ovarian, în special în cazul femeilor tinere, conform unui nou studiu publicat de ”The MBJ”, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro. Studiul demonstrează că efectele pozitive ale noilor anticoncepţionale au persistat şi în decursul anilor de utilizare, şi după ce femeile au renunţat la ele. 100 de milioane de femei din întreaga lume utilizează zilnic metode contraceptive bazate pe hormoni. Studiile anterioare sugerează că femeile care iau contraceptive orale combinate au un risc redus de cancer ovarian, dar acestea se bazau pe produse mai vechi. Cercetătorii de la Universitatea Aberdeen, Scoţia, şi de la Universitatea Copenhaga, Danemarca, au investigat influenţa noilor contraceptive hormonale, combinate cu progesteron, asupra tipurilor generale şi specifice de cancer ovarian, în special la femeile tinere. Folosind registrele naţionale, au analizat datele a 1,9 milioane de femei, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. Acestea au fost clasificate astfel: nu au fost niciodată utilizatori, adică nu au existat înregistrări ale eliberării reţetelor de anticoncepţionale; utilizatori actuali sau recenţi (până la un an de la întreruperea utilizării); foşti utilizatori (mai mult de un an de la oprirea utilizării).
Astfel, specialiştii au descoperit că numărul cazurilor de cancer ovarian a fost mai mare în categoria femeilor care nu au folosit niciodată contracepţie hormonală (7,5 la 100.000 de persoane pe an), comparativ cu femeile care au folosit (3,2 la 100.000 de persoane pe an). Nu au existat dovezi care să confirme că produsele bazate doar pe progesteron oferă o protecţie mai bună deoarece puţine femei au utilizat exclusiv doar aceste produse. Riscul redus asociat cu produsele combinate a fost observat pentru aproape toate tipurile de cancer ovarian şi nu au existat diferenţe majore între produsele care conţin diferite tipuri de progestative.
Contracepţia hormonală a prevenit aproximativ 21% din cazurile de cancer ovarian. Nu se pot trage concluzii clare despre cauză şi efect din acest studiu, dar rezultatele susţin descoperirile studiilor anterioare. Cercetătorii nu au studiat şi femeile mai în vârstă, în cazul cărora cancerul ovarian este mai frecvent.
”În urma rezultatelor, putem spune că contraceptivele hormonale combinate contemporane sunt asociate cu un risc redus de cancer ovarian în rândul femeilor tinere. Riscul redus pare să persiste şi după încetarea utilizării, deci durata este incertă”, concluzionează autorii studiului.