Specialiştii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbările din activitatea creierului înainte şi după somnul pe timpul zilei. Constatările, publicate în ”Journal of Sleep Research”, sugerează că o scurtă perioadă de somn, în timpul zilei, poate ajuta la cântărirea argumentelor pro şi contra când avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org, preluată de Medlive.ro.
Studiul a fost condus de cercetătorii de la Universitatea Bristol, care şi-au propus să afle dacă o scurtă perioadă de somn ne poate ajuta să procesăm informaţiile inconştient. Constatările sugerează că somnul pe timpul zilei are beneficii asupra funcţiei cognitive a creierului şi că, în această perioadă, procesam informaţii inconştient.
Studiile precedente au susţinut că somnul este benefic în rezolvarea problemelor şi că ajută la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie bună. Totuşi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru să fie posibil.
În cadrul studiului, cercetătorii au ascuns informaţii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel că nu au fost niciodată percepute în mod conştient. Totuşi, informaţiile au fost plasate subliminal în creier şi a fost analizată măsura în care acestea influenţează răspunsurile la informaţiile percepute conştient.

Cum s-a desfăşurat studiul?

Au fost recrutaţi 16 participanţi, sănătoşi, de vârste diferite, pentru a participa la experiment. Participanţilor li s-a cerut să îndeplinească două sarcini. Prima sarcină a fost reprezentată de inducerea unor informaţii în mod inconştient, iar pentru a doua sarcină voluntarii au spus când au văzut un pătrat roşu sau albastru pe un ecran. Aceştia au îndeplinit sarcinile, iar apoi fie au rămas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au îndeplinit sarcinile din nou.
Folosind EEG, adică activitate electrică produsă în mod natural în creier, cercetătorii au măsurat schimbările din activitatea creierului înainte şi după somn. Somnul a îmbunătăţit viteza de procesare în cazul primei sarcini, dar nu şi în cazul celei de-a două sarcini. Acest lucru sugerează că somnul ajută la procesarea informaţiilor care nu sunt acumulate în mod conştient.
De asemenea, un alt aspect important este că memoria se întăreşte în timpul somnului. Specialiştii sugerează că informaţiile obţinute pot fi procesate într-un mod mai profund şi mai calitativ în timpul somnului.
Totuşi, este necesară o cercetare mai profundă, cu un eşantion mai mare, pentru a compara rezultatele în funcţie de vârstă şi pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.