• Ministrul Finanţelor a dat asigurări, de la Ploieşti, că se doreşte ca România să devină un “paradis investiţional”

Nicoleta Dumitrescu

Existenţa în Prahova a celor aproape 500 de firme cu capital italian şi faptul că, de departe, cea mai importantă comunitate de afaceri străine din judeţ este cea din Italia au determinat autorităţile centrale ca o importantă reuniune economică, de nivel internaţional, să se desfăşoare, ieri, la Ploieşti. Este vorba despre Forumul Economic “România-Italia, redăm încrederea investitorilor în economia românească”, eveniment  la care au fost prezenţi, alături de autorităţi judeţene şi locale din Prahova, şi reprezentanţi din Guvernul României, printre care şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dar şi numeroşi oficiali şi oameni de afaceri italieni. De reţinut că, în contextul organizării acestui forum economic la Ploieşti, patru investitori italieni şi-au manifestat deja interesul să-şi dezvolte afacerile în România, în mod special în Prahova, fiind  de altfel prezenţi la această importantă reuniune. Unul dintre investitori reprezintă o fabrică foarte mare din Italia, care produce aluminiu, reprezentantul acestei companii – prezent, ieri, la Ploieşti – declarându-şi încrederea că va primi sprijul necesar astfel încât, la începutul anului viitor, acest proiect să devină o certitudine. De altfel, aflat în sala în care s-au desfăşurat lucrările acestei reuniuni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat deschiderea faţă de prezenţa potenţialilor investitori străini în ţara noastră, inclusiv din Italia, avansând chiar ideea că “se doreşte foarte mult ca România să devină un paradis investiţional pentru oricine vine din afara spaţiului european”.

Începând de ieri, timp de două zile, la Ploieşti se desfăşoară Forumul Economic “România-Italia, redăm încrederea investitorilor în economia românească”. Evenimentul este organizat de Camera de Comerț și Industrie Prahova, alături de Camera de Comerț și Industrie a României în Italia – CCIRO, Academia Europenă pentru Relații Economice și Culturale din Roma și Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, în colaborare cu administraţia judeţeană prahoveană. Manifestarea este găzduită de Palatul Administrativ, în Sala Europa fiind prezenţi ieri atât reprezentanţi din administraţiainvestitori italieni1 judeţeană şi locală, cât şi din Guvernul României, inclusiv oficiali şi oameni de afaceri din Italia. Având în vedere tema forumului, la Ploieşti au fost prezenţi şi reprezentanți din cadrul Guvernului României, care au prezentat politicile statului român pentru sprijinirea și atragerea investițiilor străine. De asemenea, a fost prezentat și care va fi sprijinul Guvernului României pentru internaționalizarea mediului de afaceri autohton românesc, atât în ceea ce priveşte relația schimburilor economice România – Italia, cât şi cu state din afara Europei. În acest context, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a ţinut să declare: “Este nevoie să ne concentrăm în a aduce în România din ţările europene, la capitolul reformă, tot ceea ce reprezintă bune practici. Şi asta doarece îmi doresc foarte mult ca România să devină un paradis investiţional. Şi anume, oricine vine din afara Europei să aibă suficiente argumente pentru a investi în România tocmai pentru că benefeciază de anumite facilităţi care nu se regăsesc în alte state. Ar trebui schimbată legislaţia, astfel încât, atunci când vine vorba investitori italieni - ministru economiedespre investiţii foarte mari, Guvernul să poată decide, peste cadrul legal existent, şi acordarea unor facilităţi suplimentare, astfel încât acei mari investitori să aleagă în mod special România tocmai din acest motiv”. Nu în ultimul rând, pentru că în sală se aflau şi oameni de afaceri, ministrul Finanţelor a ţinut să mai adauge: ”Nu este o utopie că în România se pot schimba multe. Nu trebuie să analizaţi, când este vorba de decizii, doar declaraţiile pur politice. Treceţi prin filtrul dumneavoastră şi ceea ce se comunică din punct de vedere guvernamental. Nu se pot comunica date eronate. Eu, de exemplu, ca ministru al Finanţelor, nu am voie să comunic date eronate”.

Poartă deschisă pentru noi investiţii

Atât Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, cât şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, dar şi cel al Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia, Eugen Terteleac, au ţinut să scoată în evidenţă importanţa judeţului Prahova pe harta României, din punct de vedere economic, precum şi bunele relaţii de colaborare dintre România şi Italia. Astfel, menţionând că, la nivel naţional, Italia, cu cele peste 46.000 de firme, ocupă primul loc în topul investitorilor străini în România, Aurelian Gogulescu a ţinut să precizeze că situaţia este similară şi la nivelul judeţului nostru: ”În Prahova, Italia este pe primul loc la capitolul comunitate de afaceri străină. În judeţ sunt aproape 500 de firme cu capital italian, în care lucrează peste 3000 de angajaţi. Relaţiile de colaborare tradiţionale, afinităţile culturale şi sociale, apropierea geografică şi caracteristicile comune ale spiritului latin reprezintă premise ale derulării relaţiilor bilaterale economice şi comerciale dintre Italia şi România, implicit din Prahova”. Întrebat care sunt beneficiile organizării acestui forum în Prahova, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO.It), Eugen Terteleac, ne-a declarat:”Evenimentul pe care l-am organizat aici, la Prahova, reprezintă o continuitate a ceea ce s-a întreprins până acum. Reprezintă o continuitate, deoarece colaborarea dintre CCIRO.It şi autorităţile din Prahova datează din anul 2003. De-a lungul acestor ani am colaborat foarte bine, în mod special cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, reuşind să aducem foarte multe investiţii din Italia în acest judeţ. Tocmai de aceea ne dorim ca, prin intermediul acestui forum, să găsim, în continuare, soluţii pentru investitorii străini care au nevoie de consultanţă, de expertiză şi de susţinere, astfel încât afacerile lor să poată fi aduse în România. În cadrul formului economic organizat la Ploieşti, cel puţin patru investitori din Italia şi-au arătat interesul să-şi dezvolte afacerile în România, în Prahova. Primul investitor este o companie care produce aluminiu. Este vorba despre o fabrică din Italia care, datorită profesionalismului şi expertizei în domeniu nu face faţă comenzilor, având solicitări duble faţă de cât poate să producă în momentul de faţă. S-a purtat deja o primă discuţie cu administraţia judeţeană din Prahova, spaţiile existente la Upetrom Ploieşti încadrându-se pentru dezvoltarea acestei afaceri, sperând ca acest proiect să fie o certitudine la începutul anului viitor. Totodată, întrucât judeţul Prahova reprezintă o poartă deschisă pentru noi afaceri, având în vedere şi existenţa parcurilor industriale, şi-au manifestat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în Prahova şi o firmă din industria de spălare şi sterilizare a instrumentarului din domeniul sănătăţii publice, precum şi una din IT şi o alta care produce şi comercializează utilaje agricole”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentANUNŢ DE PRESĂ
Articolul următorANUNŢ DE PRESĂ