Referendumul pentru familie nu a atins pragul de 30% necesar validării din cauza politizării evenimentului, a asocierii cu Liviu Dragnea, dar şi pentru că întrebarea adresată electoratului a fost neclară, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de Mediafax. Reprezentantul BOR a precizat, într-un interviu pentru RFI, că tema referendumului nu a fost dezbătută suficient de societate, iar la eşecul scrutinului au contribuit şi „dezinformările din mediul online şi politizarea evenimentului”.
„Biserica română a primit cu mâhnire rezultatul referendumului. Nu este, însă, o înfrângere a Bisericii, este a celor care s-au lăsat captivi indiferenţei personale, ignorării mizei acestui referendum şi manipulărilor în special din mediul online”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române „S-a spus clar că este referendumul lui X… Evident, cei care au spus asta în spaţiul public s-au referit la domnul Dragnea, pe care l-au asociat într-un mod insistent cu acest referendum, ignorând faptul că actualii guvernanţi erau obligaţi să organizeze acest referendum. Acum sau mai târziu. Faptul că l-au organizat s-a transformat ulterior într-un motiv de politizare a acestei teme”, a precizat Vasile Bănescu.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei şi-a exprimat convingerea că societatea românească nu va permite ca adopţia de copii să fie accesibilă cuplurilor de acelaşi sex.
„Cred că nu se va ajunge în societatea românească la adopţia de copii de către cuplurile homosexuale. Este o temă excesiv fluturată de unii”, a mai spus Vasile Bănescu.
Biroul Electoral Central a anunţat că prezenţa la vot la închiderea urnelor, după două zile de scrutin, în cadrul referendumului pentru familie, a fost de 20,41%.
Drept urmare, referendumul nu a atins pragul pentru validare, conform legii, de 30% dintre cei aflaţi pe listele electorale permanente. Dintre cei care au participat la urne, după ce Biroul Electoral Central a centralizat 99,8% din secţiile de votare, 91,57% au votat „DA”, iar împotrivă au fost 6,46% dintre votanţi.