Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a lansat un apel către cetăţenii Republicii Moldova să exercite presiuni asupra deputaţilor Partidului Liberal (PL) şi ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) pentru ca aceştia să voteze introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie fără a-şi condiţiona votul de aprobarea modificării la Art. 13 din Legea Supremă în vederea înlocuirii „limbii moldoveneşti” cu „limba română” ca limbă de stat în Republica Moldova, informează Agerpres, citând portalul Deschide.md.
Candu, un apropiat al controversatului lider al Partidului Democrat (PD, de guvernământ), Vlad Plahotniuc, a îndemnat oamenii să le scrie deputaţilor din cele două formaţiuni mesaje, scrisori şi chiar să-i sune pentru a-i convinge să-şi dea votul pentru acest proiect.
În opinia sa, modificarea Constituţiei cu introducerea vectorului integrării europene nu ar trebui condiţionată, aşa cum cer „unele partide”.
„Vrem să introducem în Constituţie unele prevederi ce vor garanta că Republica Moldova se mişcă în direcţia Uniunii Europene şi că integrarea europeană este modelul nostru de dezvoltare. Dacă am avea astfel de prevedere în Constituţie, orice altă lege care nu corespunde acestui vector ar putea fi declarată neconstituţională”, a declarat Andrian Candu la postul de televiziune Prime TV. Şeful legislativului spune că el personal ar vota pentru schimbarea în Constituţie a denumirii limbii de stat, aşa cum condiţionează Partidul Liberal, dar că jumătate din grupul parlamentar al PD şi o parte din societate cred altceva. „De ce trebuie acum să ne confruntăm dacă noi toţi credem în integrarea europeană şi mai puţini sunt cei care cred în limba română, chiar dacă este un adevăr ştiinţific?”, a întrebat retoric Candu, care şi-a făcut studiile în România. Anterior, liberalul Roman Boţan a declarat pentru Deschide.md că introducerea „limbii române” în Constituţie este mai importantă decât sintagma de „integrare europeană”.
La rândul său, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc declarase recent că nu te poţi considera proeuropean şi să votezi pentru „integrarea europeană” şi să spui în acelaşi timp că vorbeşti „limba moldovenească”, o invenţie stalinistă. „Singura limbă recunoscută în UE drept limbă de stat în Republica Moldova este limba română”, a afirmat Pistrinciuc, citat de Deschide.md.