Salariul minim va creşte cel mai târziu de la 1 ianuarie, data fiind acum în analiza Guvernului, a declarat duminică, la Antena 3, Eugen Teodorovici, ministerul Finanţelor. „Analizăm care este data optimă şi vom lua o decizie. Este posibil ca hotărârea de Guvern să apară săptămâna viitoare”, a precizat Teodorovici.
Ministerul spune că Guvernul are în vedere şi reducerea dezechilibrelor dintre salariile de la stat şi cele din mediul privat. „Legea salarizării vine şi cu o reaşezare a zonei publice”, a spus ministrul. Salariile bugetarilor nu vor fi îngheţate, iar începând cu anul viitor vor fi aplicate creşterile prevăzute în legea salarizării, a mai declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Ministrul spune că a fost o astfel de discuţie la Guvern şi că măsura îngheţării salariilor în sectorul bugetar a fost avansată în cadrul schimburilor de informaţii dintre Guvern şi Comisia Europeană, care era preocupată de o eventuală depăşire a deficitului bugetar, dar că forul european este preocupat de rezultat, de respectarea ţintelor asumate, şi nu de modul în care se ajunge la aceasta. Senatorul PNL Florin Cîţu a făcut public recent un document care prezenta o serie de măsuri de austeritate care vor fi aplicate din 2019 şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Documentul a fost trimis Comisiei Europene de către ministrul Finanţelor şi avansa posibilitatea îngheţării salariilor în sectorul bugetar în 2019. România ar fi beneficiat de sume mult mai mari din partea UE dacă Guvernul Cioloş nu ar fi blocat fondurile, dar miniştrii de atunci s-au mulţumit să vadă cum este în administraţie şi să adune informaţii pentru a le folosi în afaceri, a mai declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Teodorovici susține că România a primit 48,6 miliarde de euro de la UE şi a contribuit cu 16,5 miliarde de euro, dar că ar fi trebuit să primească mai mult. ”Din păcate a fost guvernul din 2016, care doar a blocat”, a spus ministrul.
Teodorovici spune că banii primiţi au rămas în mare parte în ţară, dar că o parte au plecat spre alte state din UE, în urma contractelor care au fost semnate şi a plăţilor făcute.