Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar din 2019, Guvernul de la Bucureşti intenţionează să ia mai multe măsuri de limitare a cheltuielilor bugetare şi de creştere a veniturilor guvernamentale, potrivit unei scrisori trimise de Ministerul Finanţelor Publice către Comisia Europeană. Informaţia despre intenţia Guvernului de a îngheţa salariile şi de a bloca aplicarea legii salarizării a fost divulgată de senatorul PNL Florin Cîţu, care a acuzat Guvernul că ţine secret documentul trimis la CE, anunţă Mediafax.
Documentul a fost făcut public parţial sâmbătă dimineaţa de liberal, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, l-a recunoscut, însă a declarat că este doar o variantă de lucru. Tot sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării se aplică aşa cum a fost publicată în Monitorul Oficial şi că a colaborat cu ministrul de Finanţe, cu toate că au fost speculaţii că se contrazic, subliniind că deşi Comisia Europeană a cerut mai multe scenarii, nu înseamnă că vor îngheţa salariile. Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.
Ministerul Finanţelor Publice a trimis către CE aceste măsuri ca urmare a unei solicitări făcute la data de 23 mai 2018. Atunci, CE a avertizat România şi Ungaria că se află în stadiul unei devieri semnificative de la obiectivul de deficit bugetar pe termen lung şi le-a solicitat să trimită propuneri de a reveni la parcurs. Aceste solicitări specifice le-au fost trimise la data de 18 iunie 2018. Pe scurt, ţinta anuală de deficit bugetar la care s-a angajat România este de cel mult 3%, care este permisă mai ales în anii de criză financiară. România a fost la limita acestei ţinte în ultimii doi ani – la aproape 3% în 2016 şi la 2,96% anul trecut. „În aceste condiţii, vă rog să găsiţi anexat raportul către Consiliu privind planurile luate de Guvernul român drept răspuns la recomandările făcute”, se încheie scrisoarea, care este semnată de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor. Această scrisoare a fost semnată de ministru luni, la data de 15 octombrie și a ajuns la Comisie pe 17 octombrie, şi a fost publicată pe site-ul instituţiei pe 18 octombrie. Printre măsurile transmise de Finanţe către CE sunt menţionate drept variante incluse în proiectul de buget de stat pentru 2019: îngheţarea salariului brut pentru angajaţii din sectorul public la nivelul din decembrie 2018; voucherele de vacanţă să rămână la acelaşi nivel precum anul trecut, respectiv 1.450 de lei de persoană. „Legea salarizării unitare nu se va aplica”, se subliniază în scrisoarea Finanţelor. În plus, este menţionată păstrarea la acelaşi nivel a numărului de angajaţi din sectorul public precum în acest an. Altă variantă discutată la realizarea bugetului pentru 2019 este să se continue amânarea măsurilor referitoare la salariu, măsuri cu impact asupra deficitului, aşa cum au fost amânate în 2018, de asemenea. O altă măsură discutată la realizarea bugetului pe 2019 este menţinerea cheltuielilor guvernamentale de întreţinere şi de funcţionare la acelaşi nivel precum anul acesta, astfel încât ar trebui să scadă cu 0,3 puncte procentuale ca procent din PIB. În plus, alte tipuri de cheltuieli guvernamentale (subvenţii, dobânzi, alte transferuri şi alte cheltuieli) trebuie păstrate la acelaşi procent din PIB precum anul acesta. De asemenea, nivelul investiţiilor este propus să fie păstrat la 4% din PIB, cât nivelul de anul acesta. În schimb, autorităţile recunosc faptul că în ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială, acestea vor scădea cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, până la 10,5%, şi vor creşte treptat, în următorii ani, din cauza majorării punctului de pensie, ajungând până la 11,5% în anul 2022.

Ludovic Orban: Parşivi cu două feţe!

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, referitor la documentul trimis de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, către CE care prevede îngheţarea salariilor din anul 2019, că social-democraţii sunt nişte „parşivi cu două feţe”,, conform Mediafax. „Aceşti parşivi cu ORBAN63două feţe, o faţă au când comunică direct cu instituţiile UE şi o faţă total diferită o au în momentul în care comunică în faţa opiniei publice din România. Ei sunt în continuare în campanie. Se laudă că dublează pensiile, se laudă că dublează salariile, şi ei trimit la Bruxelles o hârtie în care spun că este posibilă îngheţarea salariilor în sectorul public pe anul 2019. Se fac că măresc salariile şi pensiile, iar în timpul ăsta dau drumul la inflaţie”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută ieri la sediul PNL Dolj. Acesta a mai spus că probabil PNL nu va promite în campanie un nivel de creştere a pensiilor, cum a făcut PSD, însă când vor mări pensia, liberalii se vor asigura că aceasta va creşte odată cu puterea de cumpărare a pensiei. „Poate noi nu o să creştem în campanie pensiile cu cât se laudă PSD, dar noi cu siguranţă atunci când creştem pensia, creştem şi puterea de cumpărare a pensiei. În nicio ţară din lumea asta nu există ceea ce e la noi. Nu poţi să creşti salariile în sectorul public, dacă ţie nu îţi cresc salariile în sectorul privat”, a explicat Orban.