Primul termen în apelul din dosarul lui Liviu Dragnea, în care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, care ar fi trebuit să aibă loc ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost amânat pentru 5 noiembrie. În acest dosar, pentru fosta sa soţie, Bombonica Prodana, au fost retrase acuzaţiile pentru că a achitat prejudiciul, potrivit ediafax.
Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat, în luna iunie, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu.
Câţiva susţinători, dar şi contestatari ai preşedintelui PSD s-au adunat, ieri dimineaţă, la instanţa supremă, acolo unde urma să înceapă judecarea apelului în dosarul lui Liviu Dragnea. Jandarmii s-au postat între cele două grupuri.
Jandarmii i-au dispersat pe susţinători, după ce le-au adus la cunoştinţă că pot fi amendaţi. Unii dintre ei s-au retras pe un alt trotuar din faţa sediului instanţei supreme.
În motivarea deciziei de condamnare, magistraţii de la ÎCCJ arată că liderul PSD a adoptat o conduită nelegală, antisocială şi imorală în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute.
Magistraţii au mai spus că gradul de pericol social al faptelor este evidenţiat de „modul în care funcţionari din cadrul instituţiilor publice, încălcându-şi obligaţiile de serviciu, acceptă să săvârşească fapte de natură penală sub diferite pretexte, lăsându-se influenţaţi şi intimidaţi de modul în care un preşedinte de Consiliu Judeţean înţelege să-şi exercite autoritatea, puterea şi influenţa în scopuri nelegale”.
Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.