Petre Apostol

Singura reprezentantă prahoveană din lotul României de la Jocurile Olimpice de Tineret, gimnasta Denisa Stoian, de la CSM Ploieşti, îşi va face debutul astăzi la competiţia care se desfăşoară la Buenos Aires, în Argentina. Sportiva antrenată de Simona Puiu (prezentă alături de Denisa în lotul olimpic) şi de Liliana Băescu va lua parte la primele două rotaţii din concursul de gimnastică ritmică, la care participă 36 de concurente.
Primul obiect la care se va concura este cercul, întrecerea urmând să înceapă de la ora 20:05 conform fusului orar din România (14:05 – ora locală), iar Denisa Stoian este programată să intre a 35-a pe covorul de concurs. În a doua rotaţie se va concura la minge, urmând să debuteze de la ora 1:05 conform orei din România (19:05 – ora locală), iar sportiva prahoveană este trecută a 25-a pe lista de start.
La ultimele două obiecte (măciuci şi panglică) se va concura ziua următoare, cu începere de la ora 20:03 (Denisa Stoian va intra în concurs a 17-a), respectiv de la ora 1:03 (Denisa Stoian va intra în concurs a noua).
Dintre cele 36 de sportive prezente la întrecerea de gimnastică ritmică, primele opt clasate vor concura în data de 16 octombrie în finala competiţiei olimpice, urmând să participe, din nou, la cele patru obiecte.
Denisa Stoian a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret în urma concursului preliminar din Europa, disputat în luna februarie, la Moscova, în Rusia. Eleva antrenoarelor Simona Puiu şi Liliana Băescu a încheiat respectivul concurs pe locul 16 în clasamentul general (din 56 de concurente), însă a fost a 11-a dintre cele 18 gimnaste de pe Bătrânul Continent care au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret, luându-se în considerare o singură sportivă de naţiune.
Denisa Stoian a încheiat atunci cu un punctaj total de 52.600 puncte: măciuci – 12.950, panglică – 11.300, cerc – 13.950 și minge – 14.400. Gimnasta ploieşteană a fost prezentă, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, şi în cadrul Campionatelor Europene, la junioare, înregistrând cea mai bună performanţă în concursul de la cerc, la care, cu 15.300 puncte, a fost la trei zecimi de calificarea în finală.
De menţionat că la această a treia ediţie de vară a Jocurilor Olimpice de Tineret organizatorii au programat şi o competiţie care va aduna laolaltă toate ramurile gimnasticii (acrobatică, artistică, ritmică, trambulină), fiind alcătuite 12 echipe din câte 13 sportivi fiecare (o pereche de la acrobatică, un băiat şi o fată de la trambulină, trei băieţi şi trei fete de la artistică şi trei fete de la ritmică). Echipele poartă numele unor gimnaşti sau gimnaste de renume, fiind alcătuite din sportivi din mai multe ţări.
Astfel, Denisa Stoian a fost repartizată în echipa care poartă numele unuia dintre cei mai valoroşi sportivi japonezi din gimnastica artistică – Kohei Uchimura, care are în palmares trei medalii de aur la Jocurile Olimpice şi zece medalii de aur la Campionatele Mondiale. De menţionat că una dintre echipe poartă numele şi celei mai renumite gimnaste din România, Nadia Comăneci.
Din cadrul echipei Uchimura vor mai lua parte ucrainenii Oleksandr Madei, Daryna Plokhotniuk (perechea de la acrobatică), Noureddine Belkhir (Algeria, trambulină), Emiliy Mussmann (Elveţia, trambulină), Maria Bacskay (Ungaria, artistică), Xijing Tang (China, artistică), Amelie Morgan (Marea Britanie, artistică), Abdulaziz Mirvaliev (Uzbekistan, artistică), Ondrej Kalny (Cehia, artistică), Michael Torres Amaro (Puerto Rico), Anna Kamenschikova (Belarus, ritmică), Josephine Juul Moeller (Norvegia, ritmică).
Locul pe care se va clasa fiecare sportiv la disciplina sa va intra în calculul punctajului total, iar echipa cu totalul cel mai mic va câştiga acest concurs inedit.
De adăugat faptul că Denisa Stoian este a doua sportivă din România prezentă la Jocurile Olimpice de Tineret la gimnastică ritmică, după Ana Luiza Filiorianu, care, la ediţia precedentă, disputată la Nanjing, în China, s-a situat pe locul al patrulea.