Deputatul neafiliat Cătălin Nechifor a anunţat, marţi, pe Facebook, că în comisia pentru drepturile omului s-a aprobat audierea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pe tema ordonanţei de urgenţă privind legile justiţiei, potrivit Mediafax. „Având în vedere controversele create în spaţiul public, referitoare la OUG 92/2018 privind modificările la legile justiţiei şi la situaţia creată de plecarea Avocatului Poporului în concediu, am solicitat invitarea domnului Victor Ciorbea şi s-a aprobat acest lucru, în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, de îndată ce Avocatul Poporului se va întoarce din vacanţă”, a anunţat, pe Facebook, deputatul Cătălin Nechifor.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a delegat adjunctului, înainte de a pleca în concediu, unele atribuţii, nu însă şi pe cele referitoare la sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea legilor şi nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor.
USR şi PNL au depus fiecare o solicitare, săptămâna trecută, la Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR cu privire la ordonanţa de urgenţă care a modificat Legile justiţiei, adoptată de Guvern. O cerere similară a depus şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ).
Victor Ciorbea se află în concediu de odihnă. El a precizat că perioada concediului, pe care îl efectuează în Statele Unite, între 17-30 octombrie, a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.