N. Dumitrescu

Staţiunile Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Băile Felix, Olănești, Amara, cu profil reumatic și cardiovascular, au fost, şi anul acesta, pe lista preferinţelor pensionarilor prahoveni care s-au adresat Casei Judeţene de Pensii cu solicitări pentru a merge la “băi”.
Cea mai recentă serie (a XIII–a) de plecare în stațiuni a început cu data de 27 august, Casei Județene de Pensii Prahova fiindu-i repartizate 635 de bilete de tratament. Dintre acestea, 74 au fost distribuite în regim gratuit, fiind acordate, potrivit legii, anumitor categorii de beneficiari, respectiv veterani, persoane cu handicap sau persecutate politic etc. Până în prezent, Casei Judetene de Pensii Prahova i-au fost repartizate 5.171 de bilete de tratament, dintre care 758 în regim gratuit. Din informaţiile primite de la instituţia menţionată, până la sfârşitul lunii august s-au înregistrat aproximativ 9.900 de cereri pentru acordare a biletelor de tratament. Anul trecut au fost valorificate 6.916 bilete, dintre care 1.053 au fost acordate în regim de gratuitate.
De precizat că repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face în funcție de ordinea depunerii cererilor, respectiv în funcție de primul venit – primul servit, ci potrivit unor punctaje pe care fiecare pensionar le obține în baza unor criterii distincte, respectiv pentru pensionari, asigurați, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale.
Mai exact, fiecare solicitant obține un anumit punctaj în funcție de: cuantumul pensiei, categoria de pensie, frecvența cu care a mers la tratament balnear în ultimii doi ani, gradul handicapului, după caz, nemaiavând nicio relevanță în ponderea punctajului data la care se depune, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament.
Însă, cererile trebuie depuse cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul de tratament.