F. T.

Membrii sindicatelor “Equitas” – din cadrul Penitenciarului de femei Târgșor și “Solidaritatea” (Penitenciarul Ploiești) anunță că în data de 25 septembrie, la ora 9, vor recurge la o altă formă de a-și manifesta nemulțumirile – pichetarea ! – după ce, încă din urmă cu aproximativ o lună, au început greva japoneză, prin purtarea de banderole albe.
Într-un comunicat de presă comun al liderilor celor de la cele două grupări sindicale ( Adrian Grigoroiu–“ Equitas”) și Constantin Gheorghe (“Solidaritatea” ) se precizează că respectiva pichetare este programată să aibă loc în fața Penitenciarului din Ploiești, urmând ca, în data de 3 octombrie, să participe, alături de gardieni din alte unități de profil din țară, la un miting de amploare în fața Ministerului Justiției.
În același document de presă, cei doi lideri motivează acțiunile de pichetare și, respectiv, de protest, astfel: “Condiții de lucru mai bune, în condițiile în care ministrul Justiției a promis, în urmă cu un an, standarde ridicate în această privință, precum și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate; plata orelor suplimentare restante, dat fiind faptul că , în prezent, sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justitiei s-a angajat în urmă cu șase luni că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt; stoparea împuternicirilor ilegale, în sensul că trebuie reluate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de management superior. Astfel de împuterniciri deja au devenit ilegale, prin depășirea limitei de un an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrică se află de peste două luni în această situaţie; eliminarea discriminărilor salariale; aprobarea statutului poliţistului de penitenciare; încetarea abuzului asupra pensionarilor din sistemul penitenciar, în condițiile în care, prin <<scamatorii legislative>>, începând cu data de 15 septembrie 2017, aceste pensii au fost reduse cu peste 30%; plata integrală a orelor suplimentare curente”.