N. Dumitrescu

Prezenţa în România, la Bucureşti, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, a constituit pentru unii dintre şefii de stat care participă la aceste eveniment important şi un bun prilej pentru a vedea cum au fost puse în practică o serie de proiecte, graţie parteneriatelor între ţări. Astfel, ieri, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, şi Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei la București, au fost în vizită în judeţul Prahova, la Şcoala de Meserii Concordia. Oaspeții au fost întâmpinați, cu pâine şi sare, de copii şi familii ale organizaţiei, precum şi de Christian Konrad şi Ulla Konrad, reprezentanţi ai consiliului de conducere al Concordia Proiecte Sociale, la sediul Centrului Austriac pentru Educație și Formare Profesională Concordia – Școala de Meserii Concordia. Christian Estermann, directorul Centrului Austriac pentru Educație și Formare Profesională Concordia, a prezentat proiectul de înființare a unei școli primare pentru copiii proveniți din medii sociale defavorizate, un nou spațiu de cazare destinat cursanților Școlii de Meserii Concordia, precum și serele din incintă, unde președintele Austriei a stat de vorbă cu tinerii înscriși la cursul de lucrător în cultura plantelor. După vizitarea atelierelor pentru ospătari și bucătari din cadrul Școlii de Meserii, a urmat servirea prânzului și oferirea unor cadouri realizate de către copiii și tinerii din cadrul școlii.
Înființată în urmă cu șapte ani, Școala de Meserii Concordia oferă oportunități incluzive de formare profesională pentru 70 de tineri provenind din medii dezavantajate, garantând accesul la educație și formare profesională. Centrul organizează cursuri de formare profesională, cu o durată de până la un an, pentru meseriile de brutar, tâmplar, bucătar, ospătar şi lucrător în cultura plantelor, iar la terminarea acestor cursuri, în urma unui examen, absolvenţii primesc o diplomă recunoscută de către Autoritatea Națională pentru Calificări, prin diverse servicii aceştia fiind sprijiniţi şi să-şi găsească un loc de muncă.
Organizația Umanitară Concordia este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit, cu un istoric de 27 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Proiectele acesteia se derulează în București, dar şi la Ploiești și Ariceștii Rahtivani, adresându-se unui număr de peste 2.000 de persoane anual.