Aproximativ 300.000 de oameni, toate componentele armatei şi soldaţi chinezi în sprijin: Rusia va lansa astăzi cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunţate de NATO ca o repetiţie a „unui conflict de mare anvergură”, a notat ieri într-o amplă sinteză France Presse, citată de Agerpres. Această desfăşurare masivă de forţe şi participarea armatelor chineză şi mongolă la exerciţiile denumite „Vostok-2018” („Est-2018”), preconizate să aibă loc între 11 şi 17 septembrie în Siberia Orientală şi în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria şi numeroase acuzaţii de amestec în politica occidentală.
Armata rusă a comparat această demonstraţie de forţă cu „Zapad-81” („Vest-81”) care – cu aproape de 40 de ani în urmă – a mobilizat între 100.000 şi 150.000 de soldaţi în cadrul Pactului de la Varşovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodată în perioada sovietică. „Imaginaţi-vă 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelaşi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Şi toate acestea, desigur, în condiţii apropiate cât mai mult posibil de o situaţie de luptă”, a exclamat ministrul apărării rus, Serghei Şoigu.
Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 şi T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 şi Su-35. Pe mare, flota rusă va desfăşura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria. „Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Şi inamicul sunt SUA şi aliaţii lor”, a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exerciţiile respective, deşi modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. „Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare”, susţine Felghengauer. Opinia sa este împărtăşită şi de NATO, care apreciază că „Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat la sfârşitul lunii august: „Capacitatea (Rusiei) de a se apăra în situaţia internaţională actuală, care este adeseori destul de agresivă şi de neprietenoasă faţă de ţara noastră, este justificată, esenţială şi fără alternativă”.