V. Stoica

Noi avertismente vin din partea reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova în legătură cu pesta porcină africană, informații de care ar trebui să se țină cont în special din cauza faptului că virusul a fost confirmat în județele limitrofe Prahovei.
Deși în prezent nu există niciun caz de pestă porcină africană pe teritoriul județului Prahova, după cum a precizat directorul executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, au fost tipărite pliante care atenționează asupra problemelor care pot apărea dacă sunt introduse în gospodării carnea și produsele rezultate din carnea de porc infectată aduse din zonele în care a fost confirmată boala la porcii domestici sau la mistreți.
Astfel, medicii veterinari îi atenționează pe gospodarii prahoveni că pot apărea probleme din cauza cărnii provenite de la porci sacrificați pentru consum în localitățile în care a fost depistat virusul. Se arată că prin prepararea termică a cărnii în gospodărie virusul pestei porcine africane nu se distruge, carnea congelată poate transmite boala mai mulți ani, sărarea, afumarea și condimentarea nu distrug virusul pestei porcine africane, iar subprodusele și chiar și lăturile rezultate în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul transmiterii bolii prin utilizarea la hrana porcilor domestici.
Pe de altă parte, carnea vândută sau dată rudelor sau prietenilor transmite boala la porcii din alte localități, iar păstrarea cărnii infectate menține riscul reapariției bolii în gospodărie.