Urmărirea traseului cărnii şi a produselor din carne de la porcii infectaţi cu pestă porcină africană este esenţială pentru a stopa răspândirea maladiei virale deoarece aceasta poate supravieţui în alimentele procesate, a afirmat Matthew Stone, directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), într-un interviu acordat Reuters şi citat de Agerpres.
Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China – cel mai mare producător global de carne de porc – unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul. România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai afectate de pestă porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. Până acum au fost sacrificate în România aproximativ 250.000 de animale din cauza pestei porcine africane.
În România, autorităţile au informat că alimentele transportate de oameni reprezintă, cel mai probabil, sursa contaminării, a explicat Stone, scoţând în evidenţă riscul ca migraţia populaţiei să ducă la răspândirea epidemiei. Mulţi muncitori din România şi Bulgaria traversează frontierele pentru a merge să lucreze în alte state din UE, atraşi de salariile mai ridicate.
Problema transportului este esenţială în Uniunea Europeană, care încearcă să ţină sub control epidemia, fiind deja afectate câteva state din Europa Centrală şi de Est. „Situaţia din China este extrem de dificilă din cauza răspândirii rapide a maladiei şi a gradului de contaminare al diverselor produse din carne”, a declarat Matthew Stone. Acesta a cerut autorităţilor să asigure controale mai stricte la frontiere şi inspecţii amănunţite pentru a stopa răspândirea maladiei.
Luni, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a atras atenţia că pesta porcină africană se extinde rapid în China şi „va rămâne aici”, avertizând că epidemia se va răspândi aproape sigur în alte ţări asiatice.
Carnea de porc fiind un aliment foarte popular în multe ţări asiatice, extinderea virusului către vecinele Chinei este aproape sigură, prin transportarea produselor care conţin carne de porc infectată, avertizează Juan Lubroth, director pe probleme veterinare la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Răspunsul la această epidemie este extrem de dificil deoarece virusul poate supravieţui luni de zile în produsele din carne, furaje şi lături, precizează FAO.
În România sunt afectate în prezent de pestă porcină africană aproape 200 de localităţi din 12 judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu). Numărul focarelor era de 826 pe data de 6 septembrie, iar cel al porcilor ucişi se apropia 160.000, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.