N.D.

Numărul românilor care aleg să își petreacă vacanța de vară în străinătate este în creștere de la an la an, conform datelor înregistrate de Vola.ro și Revolut în perioada iunie-august 2018. De exemplu, Vola.ro a înregistrat vara aceasta peste 100.000 bilete de avion vândute către destinații din afara țării. Ca urmare a acestei centralizări, experții în călătorii de la Vola.ro și Revolut au prezentat, prin intermediul unui material de presă, obiceiurile de călătorie ale românilor în vara lui 2018 și modul în care au ales să cheltuie bugetul de vacanță.

Care sunt destinațiile de vacanță preferate

Românii au cheltuit mai mulți bani în vara lui 2018. Astfel, destinațiile de vacanță preferate de turiștii români în 2018 sunt Italia, Spania, Anglia, Grecia și Germania, potrivit datelor Vola.ro și Revolut.

700 de euro, bugetul mediu în concediu

Bugetul mediu de vacanță a fost de aproximativ 700 de euro în vara lui 2018, persoanele cu vârste cuprinse între
25 și 35 de ani cheltuind semnificativ mai mult decât media. În același timp, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cheltuie mai puțini bani în vacanță. S-a menţionat însă faptul că românii au cel mai mic buget pentru concediu din Europa. Prin comparație, cei din Spania, Italia și Franța cheltuie aproximativ
1.100 de euro în vacanță, în timp ce polonezii și portughezii cheltuie aproximativ 1.000 de euro. Europenii cu cel mai mare buget de vacanță sunt cetățenii Marii Britanii, cu un buget de vacanță de aproximativ 1.400 de euro, dublu față de români.

Biletele de avion

Vacanțele de vară sunt cunoscute ca fiind perioade de vârf în ceea ce privește călătoriile, iar biletele de avion sunt mai scumpe. Ca urmare, românii au cheltuit în medie 380 de euro pentru biletele de avion vara aceasta, mai mult decât italienii (309 de euro), francezii (314 euro) sau spaniolii (340 de euro). Cu toate acestea, potrivit Vola.ro, din ce în ce mai mulți români aleg să își cumpere biletele de avion pentru vacanța de vară din timp, ceea ce îi ajută să facă economii cu până la 30-40% din prețul biletului de avion.

Cazarea și mesele

Aproximativ 15% dintre români au ales vara aceasta o vacanță all-inclusive, o opțiune considerată de către cei care merg în vacanţă ca fiind una fără griji şi care acoperă toate costurile de cazare și masă. Restul românilor au ales să stea în camere de hotel sau în apartamente închiriate și au cheltuit în medie 120 de euro de persoană pentru cazare.
Pe de altă parte, mâncarea și băuturile sunt de multe ori punctul de atracție principal al vacanțelor de vară, context în care românii au cheltuit în medie 130 de euro / persoană la restaurante, o sumă semnificativ mai mică decât majoritatea utilizatorilor Revolut în Europa. În timp ce persoanele din Germania, Franța și Austria au cheltuit aproximativ 200 de euro de persoană pentru mese, britanicii au cheltuit 250 de euro, iar cei mai mari gurmanzi rămân cetățenii din Luxemburg și Elveția, care au cheltuit, în medie,
277 euro și respectiv 252 de euro pentru mesele la restaurante în vacanță.

Transportul

Transportul în vacanță este de cele mai multe ori mai scump pentru turiștii români, în comparație cu transportul local. Fie că au ales să închirieze o mașină sau să meargă cu taxiuri și transportul în comun, românii au cheltuit în medie 55 de euro de persoană pe transport în vacanță, o sumă considerabil mai mică decât alți cetățeni europeni. Potrivit Revolut, cetățenii din Marea Britanie au cheltuit în medie 70 de euro de persoană în vacanță, în timp ce belgienii și olandezii au cheltuit aproximativ 80 de euro de persoană pentru transport.