Nicoleta Dumitrescu

Având în vedere faptul că dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar şi menţinerea în stare de viabilitate a drumurilor judeţene reprezintă o prioritate, conducerea Consiliului Judeţean Prahova, respectiv preşedintele Bogdan Toader, a anunţat că au fost realizate şi sunt luate în calcul noi investiţii pentru fluidizarea traficului, în cazul unora dintre acestea demersurile la autorităţile centrale fiind realizate şi cu sprijinul parlamentarilor prahoveni, aşa cum este cazul deputatului Rodica Paraschiv. Unul dintre proiecte – amenajarea drumului de legătură între DJ 156-DN1, Cartierul Parc din comuna Blejoi (etapa a doua) – este deja finalizat, circulaţia auto fiind deschisă chiar astăzi, aşa cum a anunţat primarul comunei Blejoi, Adrian Dumitru. Pe de altă parte, pe lângă programul anual privind modernizarea şi asfaltarea drumurilor judeţene, la capitolul infrastructură rutieră, conducerea administraţiei judeţene mai are trecute pe agendă şi alte proiecte de investiţii, printre acestea regăsindu-se amenajarea unui drum care să facă legătura între localităţile Târgşoru Nou şi Buda, lărgirea la patru benzi a DN72, lucrări de anvergură urmând să fie realizate şi într-una dintre zonele considerate de foarte mulţi şoferi ca fiind cu probleme, respectiv zona de ieșire din Ploiești spre Brașov, care va fi reconfigurată.

Avându-i alături pe deputatul Rodica Paraschiv şi primarul comunei Blejoi, Adrian Dumitru, recent, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, noile investiţii pentru fluidizarea traficului pe drumurile din judeţ, atât cele care au fost finalizate, cât şi cele care au fost gândite a fi realizate în viitor, 3-amajoritatea fiind în zona limitrofă a municipiului Ploieşti. Astfel, o investiţie importantă ce va conduce la fluidizarea traficului în zonă vizează amenajarea drumului de legătură între DJ 156 – DN 1, Cartier Parc, comuna Blejoi (etapa a doua). Realizată printr-un parteneriat între Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Blejoi, dar şi cu fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), pe noua arteră se va circula începând de astăzi. Deşi termenul de realizare a lucrărilor, conform contractului, era de 12 luni, investiţia a fost terminată mai devreme cu trei luni, acest drum beneficiind de toate dotările necesare unei artere cum e oriunde în ţările civilizate, inclusiv iluminat public cu leduri şi pistă destinată bicicliştilor. Lungimea drumului este de 1.336 m, iar suprafaţa carosabilă de 26.550 mp.
Totodată, şeful administraţiei a mai anunţat că sunt luate în calcul noi investiţii în infrastructura rutieră, pentru unele dintre acestea demersurile, la autorităţile centrale, fiind făcute şi cu sprijinul deputatului Rodica Paraschiv. În acest context, Bogdan Toader a anunţat că se intenţionează realizarea atât a pasajului denivelat peste DN1 – Centura de Vest (Zona Buda), precum şi lărgirea la patru benzi de circulaţie a ieşirii din municipiul 3-bPloieşti către Târgovişte (DN 72). Totodată, în perioada imediat următoare vor începe lucrările pentru amenajarea unui nou drum, care va lega satele Târgşoru Nou şi Buda.
În ceea ce priveşte descongestionarea traficului de pe DN72,
președintele Consiliului Județean Prahova a precizat că au avut loc discuţii şi cu reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, una dintre soluțiile luate în calcul fiind realizarea unui nou pasaj care ar urma să deservească un singur sens. “Pentru DN 72, podul actual a fost gândit, iniţial, la patru benzi, dar din păcate acest proiect nu a beneficiat şi de suport financiar pentru a fi realizat aşa cum s-a dorit. Acum se ia în calcul construirea unui pod alăturat care să deservească un singur sens, finanțarea urmând să se facă din fonduri europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care a precizat că se ia în discuţie ca acest proiect să fie depus, pentru atragerea de fonduri europene, de Consiliul Judeţean Prahova în colaborare cu municipalitatea ploieşteană. Pe de altă parte, acesta a mai precizat că, pe lângă intenția realizării unui nou pod în zona DN72, se ia în calcul și lărgirea la patru benzi a acestui drum național, discuţii în acest sens fiind purtate tot cu responsabili de la CNAIR.
Pe de altă parte, şeful administraţiei prahovene a mai precizat că s-au făcut deja demersuri şi pentru realizarea unei alte investiţii care are drept scop tot fluidizarea circulaţiei. Este vorba despre realizarea pasajului de la Buda, investiție care se va realiza cu fonduri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Pasajul se va realiza între strada Buda și DJ 101I și va supratraversa drumul naţional DN1 – E60.
Nu în ultimul rând, un alt obiectiv aflat pe agenda administraţiei judeţene la capitolul infrastructură rutieră este zona de la ieşirea din Ploieşti spre Braşov, una care a ridicat şi încă mai ridică probleme pentru toţi şoferii care cunosc foarte bine cum se circulă în acest punct. Concret, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova a anunţat că se doreşte ca zona menţionată să fie reconfigurată, astfel încât circulaţia spre Braşov să fie fluidizată.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentNu a fost cu noroc…
Articolul următorVorbe intelepte