Giorgiana Radu

Caruselul anilor adună laolaltă întâmplări, întâlniri întâmplătoare sau neîntâmplătoare între oameni. Persoanele cu care interacţionăm, pozitiv sau negativ, își au menirea lor. Gesturi, cuvinte, fapte ne influenţează acţiunile. Viaţa se succede într-un colaj bine gândit și organizat, dacă privești dincolo de fereastra zilei de azi, uneori luminoasă și, din păcate, deseori mânjită de zoaie.

Scenariul politicii dezbătute astăzi în Capitală și în ţară, regizat prost, are o legătură și cu cetăţeanul, în sensul că el va trage ponoasele spectacolului ajuns pe marile ecrane internaţionale. Doi actori și regizori în același timp își dispută rolul principal, apelând fiecare la subterfugii știute din experienţa acumulată.
Spectator dezgustat și neputincios, mă retrag din ambiguităţile politicului, spre întâmplări ale vieţii, care rămân neclintite peste timp. Vecinul din bloc, Adrian Petrescu, un altruist cum rar am întâlnit, face parte din lumea acelor întâmplări neîntâmplătoare.
S-au împlinit 40 de zile de când viaţa lui, aici, pe pământ, s-a încheiat, la două luni după împlinirea a 82 de ani. Soţia sa, Mariana Ionescu, i-a fost pansament sufletesc, mai ales în ultimii ani, când lupta îndârjit cu o boală nemiloasă. Domnul Petrescu, învăţat cu asprimile – în prima parte a vieţii a trăit, timp de 17 ani, într-o cameră închiriată, modestă, neîncălzită – nu a lăsat garda jos în raport cu suferinţele, încercând să-și prelungească zilele, cum s-a și întâmplat, până când optimismul, plimbările zilnice în parc și grija sporită la tot ceea ce îl putea ajuta n-au mai putut ţine în frâu cruzimea bolii.
Venirea la București era asociată și cu domnul Petrescu, cel care administra benevol apartamentul nostru. Atent la detalii, facturi, ca nu cumva să plătim ceva în plus, ne-a înlesnit foarte mult gospodărirea casei. Știa, din experienţă, că risipa nu este benefică. Director al magazinului Unirea, cândva, a muncit, a avut, dar a trăit modest, decent, dominat de bun-simţ și bucuria de a fi de ajutor altora. Bonomia lui se regăsește greu astăzi. În zilele noastre, a fi generos este perceput drept ceva demodat. La domnul Petrescu, generozitatea era o virtute care i se citea în ochi, nu reieșea doar din faptele sale. Sosirea la București va însemna în continuare și vecinul Adrian Petrescu, prin soţia sa Mariana, fiinţă de o rară delicateţe sufletească!
Sfârșitul, întâmplător sau neîntâmplător – laitmotivul acestor însemnări – vine, într-o zi, pentru fiecare dintre noi. Lacrima pentru oamenii adevăraţi pornește spontan și nu are sens s-o oprești.
Anticul Diogene căuta, cu lampa, la lumina zilei, un OM cinstit. Noi l-am aflat fără greutate. Fie-i veșnicia ușoară!