Executivul a decis, în şedinţa de miercuri, că proprietarii de terenuri vor avea obligaţia să elimine ambrozia în fiecare an, până pe data de 5 iunie, pentru că polenul acestei plante provoacă rinite alergice.
„A fost pe ordinea suplimentară, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a legii privind combaterea buruienii ambrozie (…) În primul rând, vorbim de măsuri de informare, Ministerul Agriculturii va pune la dispoziţia publicului un site specializat cu informări strict pe această plantă dăunătoare al cărei polen provoacă rinite alergice. De asemenea, vor fi transmise broşuri de informare către toate unităţile administrativ-teritoriale şi către toţi deţinătorii de terenuri şi nu numai, în zonele în care se dezvoltă această plantă”, a declarat, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit acestuia, proprietarii de terenuri vor primi sancţiuni dacă nu elimină în fiecare an, până pe 5 iunie, ambrozia de pe propriile terenuri.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 8 Martie, Legea privind combaterea buruienii ambrozia, potrivit căruia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea şi răspândirea acestei plante vor fi amendaţi cu sume de până la 20.000 de lei.
Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legii, precum şi aplicarea sancţiunii se fac de către o comisie mixtă, construită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale gărzii naţionale de mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Polenul acestei plante provoacă alergii severe. Ambrozia a fost declarată de către experții Comisiei Europene o „specie periculoasă pentru sănatate”.