Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA, va fi audiat astăzi, în comisia de Politică Externă, şedinţa urmând să fie cel mai probabil una publică, potrivit Mediafax.
„Miercuri, ora 13.00 comisia de Politică Externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul Maior George să se prezinte în faţa comisiei pentru a dat explicaţii, pentru a ne da un tablou mai larg, declaraţiile publice pe care le-a făcut, care au stârnit o serie de întrebări”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.
Preşedintele Senatului spune că va supune la vot ca şedinţa să fie una publică.
„Noi nu suntem comisia de supraveghere a SRI, de a menţine secrete discuţiile, îl invităm pe domnul Maior, în calitate de ambasador, e o premieră”, a mai spus Tăriceanu.
Tăriceanu a confirmat că a existat o intervenţie, prin ministerul de Externe, pentru amânarea audierii.
„A existat o intervenţie pe canalul Ministerului de Externe, prin care s-a solicitat amânarea cu o săptămână”, a declarat Tăriceanu, care a subliniat că nu ştie dacă Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, va demara procedura de rechemare a lui George Maior în ţară.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, ieri, referitor la o posibilă rechemare în țară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus și personal că nu e normal ca diplomații să se implice în astfel de dezbateri, potrivit Mediafax.
”Am avut o discuție, trebuie să vedem. Mâine (n.n.-astăzi) va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă și o să vedem care este și părerea Parlamentului”, a spus Meleșcanu.
Întrebat dacă ia în calcul rechemarea lui George Maior în țară, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta”.
„Din punctul meu de vedere, i-am spus și personal, că nu e normal ca diplomați să se implice în dezbateri de acest tip, îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie”, a completat actualul ministru de Externe, solicitat să comenteze afirmațiile făcute de ambasadorul român în SUA referitor la scrisoarea trimisă de Rudolf Giuliani, avocatul lui Donald Trump.