Eugen Orlando Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, participa la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se discuta componenta Guvernului Ponta 2, in Bucuresti, vineri, 21 decembrie 2012. INTACT IMAGES/Jurnalul National/Karina Knapek

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că faptul că BERD (European Bank for Reconstruction and Development, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) ar trebui să îşi actualizeze strategia pentru România, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. Teodorovici a subliniat necesitatea elaborării unei noi strategii de ţară a BERD în România, ţinând cont de priorităţile ţării noastre, dar şi de politicile europene, coroborat cu perspectivele oferite de următorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 (CFM), în cadrul unei întrevederi cu Pierre Heilbronn, vicepreşedinte BERD.
În acest context, ministrul Finanţelor a subliniat importanţa menţinerii caracterului selectiv şi flexibil al strategiei BERD în România, cu accent pe continuarea dialogului privind impactul programelor şi proiectelor finanţate/ susţinute de BERD în ţara noastră. Această întrevedere a avut loc pe 7 septembrie, la Viena, unde ministrul Finanţelor Publice a participat la o reuniune informală a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), la întâlnirea EUROGROUP în format extins şi la Forumul Financiar EUROFI, organizat în asociere cu Preşedinţia austriacă a Consiliului Uniunii Europene. La întâlnirea cu vicepreşedintele BERD s-a discutat despre următorul CFM 2021-2027 şi implicaţiile privind arhitectura pentru finanţarea dezvoltării în Uniunea Europeană, în perspectiva preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE. „Doresc să subliniez că România îşi menţine un nivel ridicat de ambiţie în privinţa obţinerii statutului de piaţă emergentă de către bursa de la Bucureşti. Obţinerea acestui statut ar aduce României mai mult interes din partea marilor investitori, iar valoarea de piaţă a companiilor listate pe bursă ar creşte substanţial”, a mai spus Teodorovici.