Petre Apostol

Dacă ar fi să comparăm modul de pregătire, materialele de concurs şi experienţa competiţională, dar şi poziţia de start, evoluţia lui Valentin Vasiloiu în proba de contratimp individual a juniorilor la Campionatele Mondiale, de altfel singurul reprezentant al României, a fost una conform posibilităţilor Federaţiei Române de Ciclism şi, respectiv, ale Clubului Sportiv Petrolul Ploieşti, la care acesta este legitimat.
Aflat la a doua sa prezenţă la Campionatele Mondiale, elevul antrenorului Constantin Ciocan a participat, ieri, la proba de contratimp individual a juniorilor de la Campionatele Mondiale, care se desfăşoară în Austria, la Innsbruck. De menţionat că, în afară de antrenorul lotului naţional, ciclistul prahovean s-a deplasat la competiţia mondială împreună cu multiplul campion naţional Alexandru Ciocan, fiul antrenorului Constantin Ciocan, care îl sprijină în activitate, prin materiale de competiţie, având în vedere bugetul restrâns al CS Petrolul.
Proba de contratimp individual a juniorilor de la întrecerea de la Innsbruck s-a desfăşurat pe distanţa de 27,7 kilometri. Valentin Vasiloiu, campion naţional la contratimp la juniori în 2017 şi 2018, nu a reuşit să încheie în prima jumătate a ierarhiei, sosind pe locul 55 din 71 de sportivi prezenţi la start, trecând linia de sosire cu timpul de 38:57.95 minute, după ce la primul timp intermediar ocupa locul 54.
Sportivul prahovean a avut o viteză medie de 42.653 kilometri/oră, sosind cu şase poziţii mai sus faţă de ediţia anterioară a competiţiei mondiale, desfăşurată la Bergen, în Norvegia.
De remarcat, însă, că Valentin a luat startul foarte devreme, al optulea, în condiţiile în care la Innsbruck erau doar în jur de şapte grade Celsius. În plus, acesta nu a avut prea multe curse internaţionale în care să se obişnuiască din punct de vedere sportiv cu întrecerile de asemenea nivel.
Câştigătorul competiţiei a fost belgianul Remco Evenpoel, care a semnat deja un contract cu echipa de World Tour Quick-Step Floors (învingătoare în competiţia mondială pe echipe de club de la Innsbruck), care s-a impus în urma unei evoluţii impresionante, sosind în 33:15.24 minute, la 1:23.66 minute înaintea următorului clasat, Lucas Plapp, din Australia. Podiumul a fost completat de italianul Andrea Piccolo, care a sosit cu o întârziere de 1:37.62 minute faţă de primul clasat.
De menţionat că Evenpoel a câştigat, anul acesta, şi Campionatul European, disputat în Cehia, la care Valentin Vasiloiu a încheiat pe locul 38, la patru minute în urma ciclistului belgian.
Ciclistul prahovean urmează să participe, mâine, în cadrul probei de fond de la Mondialele de la Innsbruck, întrecere care se desfăşoară pe distanţa de 126,8 kilometri.
„Mi-aş fi dorit să sosească în prima jumătate a clasamentului, însă, pentru nivelul ciclismului românesc actual, reprezintă şi aşa un rezultat bun. Diferenţele dintre ceea ce avem noi la dispoziţie şi ceea ce au, în momentul de faţă, cei mai buni din lume sunt foarte mari, iar la o probă precum cea de contratimp orice mic detaliu contează pentru a scoate un timp mai bun. Sperăm, acum, ca la proba de fond Valentin să sosească măcar în al doilea pluton, ţinând cont şi de poziţia din care va pleca, în ultima parte a plutonului, iar la juniori, cu siguranţă, primii de la start se vor desprinde de la început”,
ne-a declarat antrenorul Constantin Ciocan.