Nicoleta Dumitrescu

Politicienilor nu prea le-a priit vacanţa de vară. Deşi, după bronzul afişat, unii dintre ei au avut parte de relaxare pe plajă, imediat ce s-au întors la Bucureşti, ca un resort, i-a invadat nervozitatea, destul de evidentă atât în tabăra opoziţiei, cât mai ales în cea de la putere.
Iar reuniunea de la sfârşitul săptămânii trecute de la malul Mării Negre a făcut dovada că, în mod special cei care sunt catalogaţi a fi din linia întâi a PSD, fie au călcat prea mult cu picioarele goale pe scoici, fie au făcut insolaţie, scoţând la suprafaţă faptul că, în realitate, unii dintre ei nu se mai suportă, cauza fiind diferenţa de opinii. Cert este că era de aşteptat ca, după ce Ecaterina Andronescu a spart gheaţa zidului de susţinere din jurul liderului PSD, să mai fie şi alte voci care să spună că, totuşi, nu este atât de linişte în paradisul social-democraţilor.

Iar cea care a făcut pasul în faţă a fost Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, care nu s-a lăsat prea mult rugată să spună ce o doare în relaţia cu liderul partidului. Iar pe lângă solicitarea de a o demite pe Carmen Dan de la conducerea Ministerului de Interne, soldată cu eşec, aceasta nu a ezitat să spună şi că partidul, cu acordul conducerii, când şi când o sabotează, atât la imagine, cât mai ales în cazul proiectelor gândite pentru Bucureşti…
Catalogate drept „aberaţii” de cel vizat, adică Liviu Dragnea, dar şi curajoase, de către unii social-democraţi, privind în urmă, declaraţiile primarului Capitalei par a fi un fel de copii ale unor mai vechi încercări ale acesteia, de pe vremea când la Palatul Victoria erau alţi premieri, şi când, tot aşa, se dădea impresia că în PSD este armonie, iar doamna Firea nega, susţinând că este boicotată.
Numai că, atât timp cât atunci când este vorba despre putere evidenţele sunt mai mult decât clare, în sensul că unele dintre direcţii sunt evident dirijate, cel aflat la volan fiind nevoit să o ia când la stânga, când la dreapta, deşi drumul din faţă este cel mai drept – era firesc ca, pe undeva, balonul să răsufle.
Oricum, odată fisura produsă, e clar că orgoliile vor mai răbufni, mai ales că de când au apărut facebookul şi alte mijloace moderne şi rapide de comunicare frustările unora ies la suprafaţă mai abitir ca uleiul care se separă de apă!
E de văzut însă dacă, de această dată, acul înfipt în balonul puterii va produce efecte în lanţ sau, aşa cum s-a mai întâmplat, cei care se tem de faptul că aerul degajat din balon o să-i spulbere, inclusiv de pe funcţii, vor sări repede ca să-l peticească.
Având în vedere însă că abia a început sesiunea parlamentară de toamnă, iar 2019 este an electoral, e de aşteptat ca, de acum încolo, conflictele să se înmulţească. Şi se vor înmulţi certurile, cu siguranţă, nu doar între cei de la putere şi opoziţie, ci chiar şi în interiorul partidului care se consideră, în momentul de faţă, cel mai puternic şi mai tare, atât la promisiuni, cât şi la realizări.
Are însă cineva de câştigat? Puţin probabil, atât timp cât deja se vede că majorările salariale, obţinute de către anumite categorii profesionale, au dat startul scumpirilor, de care au parte inclusiv cei care lucrează în sistemul privat.