F. T.

Polițiștii de la Serviciul Rutier din cadrul IPJ Prahova au derulat miercuri, în intervalul orar 10-11.30, o acțiune pentru a-i conștientiza pe toți participanți la traficul rutier cu privire la adoptarea unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice. Acțiunea a făcut parte din ,,Proiectul Edward”, cunoscut în UE și sub numele de „Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”.
În cadrul acțiunii mai sus-amintite, au fost controlate 106 autovehicule, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale (neutilizarea centurilor de siguranță, folosirea telefonului mobil în timpul șofatului, neacordarea priorității la trecerile pentru pietoni ș.a.), în valoare totală de aproape 7.000 de lei. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere.
În același context, polițiști din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene – DN 1 au acționat pe drumurile județene pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente. Aceștia au aplicat 71 de sancțiuni contravenționale (jumătate dintre ele pentru viteză excesivă), în sumă de aproximativ 31.000 de lei, iar ca măsuri complementare au reținut cinci permise de conducere și au retras trei certificate de înmatriculare auto.
Reamintim că Proiectul Edward, inițiat de către organizația Polițiilor Rutiere din Europa – TISPOL, este susținut de Comisia Europeană și și-a propus ca, anul acesta, ziua de 19 septembrie să devină „Ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere” și se subscrie acțiunii „Focus on the road”, stabilită de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa – TISPOL, la nivelul țărilor membre.
Participarea la acțiuni viitoare presupune asumarea unui angajament – „I’ve made the pledge”, pe pagina oficială de internet https://projectedward.eu/ro, iar polițiștii rutieri vor oferi informații cu privire la derularea acestui proiect, a cărui susținere și promovare se realizează prin vizionarea unui clip video.
În ceea ce privește activităţile preventive – derulate și în Prahova – acestea au ca scop îmbunătăţirea nivelului de conştientizare a participanţilor la traficul rutier asupra pericolelor la care se expun atunci când încalcă regulile de circulaţie.
Totodată, la nivel național vor fi organizate, în continuare, acțiuni pentru combaterea excesului de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau nepurtarea centurii de siguranță, în contextul campaniei derulate la nivel național, sub genericul „Alege viaţa!”.