Nicoleta Dumitrescu

Având în vedere că numărul naşterilor este din ce mai redus, situaţie care a dus la o scădere dramatică a populaţiei, statistică negativă valabilă şi în judeţul Prahova, nu poate să fie bucurie mai mare pentru o familie decât aceea de a se mări cu un nou membru, mai ales când este vorba despre primul copil ! Anul trecut, de pildă, la nivelul judeţului au fost înregistraţi sub 7000 de nou-născuţi, mai trist fiind faptul că unii dintre ei au fost aduşi pe lume de mame ele însele copii! Chiar dacă pare de necrezut, în cazul a aproape 500 de bebeluşi, mamele au fost minore cu vârste de 14 ani, 15 ani, 16 ani şi 17 ani, o parte dintre acestea nefiind la primul copil. Iar ca tabloul să fie complet, adăugăm că, tot anul trecut, alte peste 100 de mame şi-au serbat majoratul cu primul lor bebeluş în braţe, ba chiar cu al doilea sau al treilea copil! De departe, însă, mamele a şase copii au fost cele mai fericite, având în vedere că minunea de a da viaţă altei vieţi s-a consemnat, pentru acestea, în anul 2017, la vârsta de 46 de ani.

Potrivit unor informaţii solicitate Direcţiei Judeţene de Statistică Prahova, dar şi Institutului Naţional de Statistică, în anul 2017, în Prahova, au fost înregistraţi 6.408 de nou-născuţi. Numărul nu este foarte mare, de la an la an şi judeţul nostru aliniindu-se trendului naţional de scădere a populaţiei, una dintre cauze fiind şi numărul redus de naşteri. Mai trist este însă că minunea şi fericirea de a fi mamă sunt trăite şi de prahovence care ele însele sunt… copii! Concret, conform statisticilor, 26 dintre copiii născuţi anul trecut au fost aduşi pe lume de mame care abia intraseră în posesia actului de identitate, adică 14 ani, cu menţiunea că două dintre ele s-au aflat chiar la cel de-al doilea copil. Dar lista bebeluşilor cu mame minore nu se opreşte aici: 78 de copii au fost aduşi pe lume de mame care, anul trecut, aveau vârsta de 15 ani – patru dintre acestea fiind la al doilea copil; 150 de copii aveau mame în vârstă de 16 ani, iar 194 de copii – mame în vârstă de 17 ani. Paradoxul nu se opreşte, însă, aici, în contextul în care, anul trecut, foarte multe prahovence – 238 – au păşit la vârsta majoratului trecând inclusiv şi pragul maternităţii. Concret, potrivit statisticilor, mamele a 238 de copii născuţi anul trecut aveau 18 ani, cu menţiunea că 66 dintre acestea aveau deja al doilea copil, la vârsta majoratului, iar alte patru – al treilea copil.
Conform datelor primite de la statisticieni, cele mai multe mame minore care au născut anul trecut sunt din Ploieşti. Astfel, câte 28 de bebeluşi înregistraţi anul trecut au avut mame în vârstă de 15 ani, respectiv în vârstă de 16 ani, 40 de copii – mame în vârstă de 17 ani, iar 42 de copii – mame în vârstă de 18 ani, în timp ce, la Câmpina, în cazul a şase copii, mama a avut la naştere vârsta de 15 ani, iar în cazul altor opt copii, mamele au fost în vârstă de 16 ani. De asemenea, copii aduşi pe lume de mame minore au mai fost înregistraţi şi la Ciorani (49 de copii ai căror mame au avut vârsta de 16 ani), Mizil (patru copii ai căror mame au avut vârsta de 14 ani), Drăgăneşti (4 copii cu mame care au avut vârsta de 15 ani), Floreşti (şase copii cu mama în vârstă de 15 ani), iar lista poate continua.
Totodată, în statistica naşterilor înregistrate anul trecut există consemnat şi un capitol aparte, şi anume faptul că au fos aduşi pe lume şi şase copii în cazul cărora vârsta mamelor era trecută de prima tinereţe, respectiv 46 de ani!

În lunile iunie, septembrie şi august s-au născut cei mai mulţi copii

Din datele primite de la Institutul Naţional de Statistică şi Direcţia Judeţeană de Statistică Prahova, am putut afla şi care au fost lunile din anul trecut în care au fost înregistrate şi cele mai multe naşteri. Astfel, în luna iunie au fost aduşi pe lume 569 de copii, dintre care la Ploieşti 152 de copii, în luna august – 615 copii, dintre care 179 la Ploieşti, iar în luna septembrie – 586 de copii, dintre care 164 de naşteri au fost înregistrate la Ploieşti. Spre comparaţie, în luna februarie au fost 461 de naşteri, în luna noiembrie 467 de naşteri, iar în ultima lună din 2017 – 453. De precizat că, din totalul de 6.408 de nou-născuţi, 3.193 au fost înregistrați în mediul urban.