Organizaţia neguvernamentală INACO a lansat Ghidul Meseriilor Viitorului în prima zi de şcoală, în condiţiile în care consideră că sistemul de orientare şcolară şi de orientare profesională nu informează suficient tinerii şi nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forţei de muncă.
„Ghidul Meseriilor Viitorului vă propune un tur virtual în viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului, cu multe exemple concrete de meserii care apar, dispar sau care se transformă, într-un efort civic de informare, conştientizare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, a tuturor celor care doresc să ţină pasul cu tendinţele de formare profesională. Ghidul oferă dovezi prin informaţii şi imagini despre robotică, biotehnologii, inteligenţa artificială, realitatea virtuală, internetul tuturor lucrurilor, transporturile sau resursele viitorului etc., dar şi cele mai bine structurate previziuni despre economia şi piaţa locurilor de muncă”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Astfel, „Care vor fi meseriile viitorului?”, „Care sunt meseriile în curs de apariţie, de transformare sau chiar de dispariţie?”, „Care vor fi competenţele şi abilităţile cele mai căutate de către angajatori?”, „Cum le-am putea dobândi?” sunt câteva întrebări-cheie la care comunitatea de profesionişti ai grupului de reflecţie INACO a răspuns simplu şi clar, pe înţelesul tuturor.
„Trăim momente de răscruce tehnologică şi economică, cunoscute ca revoluţii industriale. Părinţii şi bunicii noştri au cunoscut deja trei astfel de revoluţii, cea a mecanizării, a electrificării, a calculatoarelor şi a automatizării. În prezent, ne aflăm în faţa celei de-a patra revoluţii industriale numită 4.0 sau Revoluţia Digitală. Până în 2025, ea va aduce transformări majore. Consecinţele se vor vedea rapid în modul în care trăim şi muncim”, se spune în comunicat.
„De prea multe ori, tinerii absolvenţi ai diferitelor forme de învăţământ mediu, profesional sau universitar ajung să nu lucreze în domeniile în care şi-au obţinut diplomele pentru că nu au intuit care sunt cele mai căutate locuri de muncă şi o iau de la zero în alte domenii de activitate sau aleg calea emigrării şi munca necalificată.
Perspectiva este şi mai provocatoare pentru alegerea locului de muncă potrivit în viitorul imediat. 85% din locurile de muncă din 2030 nici nu au fost încă inventate, susţine un studiu Dell Technologies. Toate domeniile de activitate se resetează, de la agricultură la comerţ, de la producţia industrială la medicină. Meserii cunoscute, precum cea de şofer sau oricare meserie care poate fi înlocuită de un automat este foarte posibil să dispară în curând.
Munca manuală va fi înlocuită de cea creativă. Veţi descoperi Harta Meseriilor Viitorului în cadrul acestui Ghid, cu multe exemple. Vor apărea noi oportunităţi de carieră pentru care ar fi bine să ne pregătim chiar din acest moment”, susţine Andreea Paul.
Autorii Ghidului sunt: Andreea Paul, Alexandru Mironov, Alexandra Cernian, Izabela Lazăr, Anca Tamaş şi Bogdan Dumitrescu.