Venezuela a fost paralizată marți, în vreme ce populația încerca să se descurce cu noua monedă introdusă, bolivarul suveran, care are cinci zerouri în minus față de predecesorul său. Mii de afaceri au fost închise și mulți muncitori au ales să stea acasă ca urmare a stării de incertitudine generalizată care domnește în Venezuela, relatează BBC, preluat de Hotnews.
Președintele Nicolas Maduro a lansat noua bancnotă luni, reevaluând și redenumind vechea monedă națională, bolivarul.
Guvernul spune că va ataca astfel hiperinflația, însă criticii sunt de părere că acțiunile lui Maduro nu vor face decât să înrăutățească criza economică.
Bacnotele au intrat în circulație marți, deoarece Maduro a declarat ziua de luni liberă pentru băncile din țară. Nimănui nu i s-a permis să retragă mai mult de 10 bolivari de la bancomatele din țară.
Mare parte din Caracas a fost gol pentru o zi de muncă. Câteva figuri ale opoziției au convocat populația la un protest, însă mulți oameni au stat pur și simplu acasă din incertitudine, prea preocupați de impactul pe care noua bacnotă îl va avea asupra situației economice din Venezuela.
Rezultatul este că Venezuela a devenit, în esență, o țară paralizată. Confuzia domină națiunea bogată în petrol și, privind lucrurile istoric, asemenea momente sunt extrem de volatile în această țară.
Momentan nu au fost înregistrare proteste sau violențe semnificative, însă tot mai multe forțe de securitate sunt plasate pe tot cuprinsul țării pentru a asigura tranziția de la bolivar la bolivarul suveran.