Turcia a declanşat un litigiu la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) privind taxele vamale americane adiţionale, impuse cu ocazia tensiunilor diplomatice izbucnite pe fondul reţinerii preotului american Andrew Brunson de către autorităţile turce, precum şi de refuzul acestora de a-l elibera.
Potrivit unui comunicat transmis luni de Turcia către OMC, măsurile aplicate de Statele Unite la data de 10 august sunt incompatibile cu prevederile Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT). În plus, însăşi justificarea noilor taxe prin intermediul prevederilor Secţiunii 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) ar fi incompatibilă cu GATT.
Litigiul se referă la taxele vamale impuse Turciei de către SUA pe 10 august şi intrate în vigoare pe 13 august. Acestea au vizat produsele turceşti din oţel şi au fost crescute de la 25% la 50%. Ulterior, preşedintele Donald Trump a ameninţat şi cu creşterea taxelor vamale şi pe produsele turceşti din aluminiu, de la 10% la 20%.
Pentru aplicarea acestor taxe, Statele Unite a invocat Secţiunea 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) din 1962, acelaşi normativ în baza căruia au fost impuse toate taxele vamale anterioare. În baza aceleiaşi legi s-ar fi putut impune şi taxele asupra industriei automotive europene, evitate în ultimul moment de discuţiile bilaterale dintre Jean Claude-Juncker şi Donald Trump. Acest act oferă posibilitatea Departamentului pentru Comerţ american să determine dacă importurile de orice fel au vreun efect negativ asupra securităţii naţionale americane.
Pe 15 august, Turcia a răspuns cu măsuri de retorsiune, crescând tarifele vamale pentru importurile americane de automobile cu 120%, de băuturi alcoolice cu 140% şi de tutun cu 60%. În plus, a crescut taxele şi la produsele cosmetice, la orez şi cărbune.
Aceasta a fost, însă, a doua tranşă de taxe vamale impuse de Turcia pe importurile americane. În luna iunie, ca răspuns la „taxele necugetate şi insuportabile” pe oţel şi aluminiu ale Statelor Unite, Turcia a aplicat măsuri de retorsiune pe importurile americane cu o valoare estimată de 266,5 milioane de dolari.
Potrivit regulilor OMC, Statele Unite au la dispoziţie 60 de zile pentru a rezolva litigiul. În caz contrar, Turcia va avea posiblitatea escaladării lui prin trimiterea unei solicitări către OMC pentru înfiinţarea unui grup de judecători pentru pronunţare.