Petre Apostol

Una dintre disciplinele sportive la care România se află în prim-plan, canotajul, programează săptămâna aceasta o nouă ediţie a Campionatelor Mondiale pentru juniori, la Racice, în Cehia. După ce, săptămâna trecută, delegaţia României s-a situat pe locul 1 la Europenele de seniori la canotaj, acum a sosit rândul juniorilor să se lupte pentru supremaţie la nivel mondial, mai ales că la ediţia din 2017 s-au clasat pe prima poziţie în ierarhia pe naţiuni. Printre sportivii tricolori prezenţi la Racice se regăsesc şi doi prahoveni, ambii originari din satul Trăisteni, comuna Valea Doftanei, născuţi în anul 2000, care sunt componenţi ai echipajului de patru vâsle (JM4x), Sebastian Cîrstea (legitimat la Steaua Bucureşti) şi Dumitru Bucur (legitimat la Olimpia Bucureşti). Cei doi prahoveni, alături de Cosmin Carpea şi Dorin Simion, au câştigat, în luna mai a acestui an, medaliile de argint la Europenele de juniori, disputate la Gravelines, în Franţa.canotaj b
Din acea echipă, la competiţia mondială nu se mai regăseşte Dorin Simion, care a fost înlocuit de către Iulian Nestian. Ieri, echipa tricoloră de patru vâsle a luat parte în seriile preliminare ale probei, reuşind calificarea directă în semifinale. Sebastian Cîrstea, Cosmin Carpea, Iulian Nestian şi Dumitru Bucur au făcut parte din seria a treia preliminară, având un start ezitant, după primii 500 de metri fiind pe locul al treilea, la aproape trei secunde de primul echipaj, cel al Germaniei.
Dacă germanii au controlat cursa, desprinzându-se în câştigători, tricolorii au revenit şi au avut o luptă interesantă pentru locul al doilea cu echipa Statelor Unite ale Americii. Echipajul României a recuperat aproape două secunde faţă de americani în penultima secţiune a probei, iar pe ultimii 500 de metri a reuşit chiar să devanseze cu 85 de sutimi de secundă formaţia din SUA, adjudecându-şi poziţia secundă, traversând cei 2000 de metri programaţi în timpul de 6:05.73 minute.
Echipajul Germaniei, format din Paul Berghoff, Alexander Finger, Merlin Schmid, Aaron Erfanian, a câştigat seria, cu timpul de 6:04.08 minute. Departe de primele trei poziţii s-au situat echipajele din Danemarca (6:12.54 minute), respectiv din Ucraina (6:23.45 minute).
Reprezentanţii României au obţinut, astfel, calificarea directă în semifinalele probei, la care au avansat primele două clasate din cele patru serii preliminare. Alături de echipajul ţării noastre şi cel al Germaniei, în semifinale şi-au mai câştigat deja prezenţa Marea Britanie (care a stabilit cel mai bun timp din preliminarii – 5:57.61 minute), Cehia (campioana europeană de la Gravelines), Elveţia, Noua Zeelandă, Polonia şi Grecia.
Semifinalele sunt programate mâine, de la orele 13:22, respectiv 13:29, celor opt echipaje deja calificate urmând să li se alăture încă patru formaţii, din recalificări, care vor avea loc astăzi, începând cu ora 12:00, şi la care vor concura toate cele 12 echipaje care nu au obţinut calificarea directă în semifinale.