Peste 300 de instituţii mass-media din Statele Unite au lansat ieri o campanie privind libertatea presei pentru a contracara atacurile împotriva jurnaliştilor lansate de preşedintele american Donald Trump, care i-a catalogat pe jurnalişti drept „duşmani ai poporului”, informează postul BBC News. Cotidianul The Boston Globe a lansat săptămâna trecută un apel la demararea unei campanii de condamnare a „războiului murdar” al preşedintelui Trump împotriva mass-mediei, folosind hashtag-ul #EnemyOfNone (Duşmanul Nimănui). Donald Trump a criticat în repetate rânduri instituţiile media care, potrivit acestuia, realizează „ştiri false” citând surse anonime ce exprimă opinii negative despre el, afirmând că jurnaliştii sunt „cea mai de jos formă a umanităţii”, iar presa este „periculoasă şi bolnavă” sau „dezgustătoare”.
The Boston Globe a promis să publice pe data de 16 august un editorial „privind pericolele asaltului Administraţiei (Trump) asupra presei”, şi a îndemnat alte instituţii să facă la fel. O serie de instituţii mass-media americane, de la cotidiene naţionale la publicaţii locale, au promis că vor răspunde apelului, la fel cum au făcut şi mai multe publicaţii internaţionale, precum ziarul The Guardian. „O presă liberă are nevoie de tine”, a titrat The New York Times, calificând atacurile lui Trump drept „periculoase pentru esenţa vie a democraţiei”. Într-un material intitulat „Jurnaliştii nu sunt duşmanii”, The Boston Globe a scris că presa liberă a fost un principiu de bază al Statelor Unite de peste 200 de ani şi avertizând că modul în care preşedintele SUA se comportă faţă de presă „trimite un semnal alarmant despoţilor” din întreaga lume.
The Guardian comentează că liderul de la Casa Albă „pare să aibă o politică foarte calculată şi consecventă de subminare, delegitimizare şi chiar punere în pericol a activităţii presei”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorFilmul zilei