Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că, începând de luni, în mai multe regiuni din Grecia se menţine riscul ridicat de incendii, gradul patru din cinci posibil, vizate fiind insulele Evia, Skyros, Lesvos, Chios, Kythira, cât şi insula Peloponez.
„MAE informează cetăţenii care ajung în Grecia asupra riscului de incendii, care se menţine ridicat, la nivel 4, pe o scară de la 1 la 5, începând de luni, 20 august. Potrivit sursei citate, avertizarea cuprinde regiuni deja afectate de incendii din Grecia Centrală (insulele Evia şi Skyros), peninsula Attica, regiunea Viotia, nordul Mării Egee (insulele Lesvos, Chios), Insulele Ionice (Kythira) şi Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia)”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
„Detalii despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalurile https://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html şi https://www.hnms.gr/emy/en/index_html, mai anunţă Ministerul Afacerilor Externe, iar cetăţenii care au nevoie de ajutor pot apela la Ambasada României în Republica Elenă sau la Consulatul General al României la Salonic. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879, +302106728875 şi cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”, completează sursa citată.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe avertizează românii care circulă în Muntenegru că, până în luna septembrie, vor fi instituite restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri şi autostrăzi din ţară, din cauza unor lucrări de construcţie sau reabilitare.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE, remis MEDIAFAX, vor fi afectate următoarele tronsoane de drum: – drumul regional Krstac către Lovcen, circulaţia este oprită pentru toate tipurile de autovehicule în intervalul orar 10:00 – 12:00 şi 14:00 – 16:00; – pe magistrala M-2, porţiunea Petrovac – Podgorica, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă la locul de desfăşurare al lucrărilor; – pe magistrala M-2 intersecţia Kamenari – Kotor cu vechiul drum Risan – Grahovo, circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă la locul de desfăşurare al lucrărilor; – până la finalizarea lucrărilor de refacere a podului „RADOVAN PAVIĆEVIĆ” din Danilovgrad, circulaţia pentru pietoni şi autovehicule cu masa de până la 3,5 tone se desfăşoară pe un pod temporar; circulaţia pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 tone este redirecţionată pe rute alternative: Podgorica – Spuz – Danilovgrad – Bogetici.
Conform sursei citate, autoturismele cu masa mai mare de 7,5 tone nu vor putea circula între orele 17:00 şi 22:00 pe următoarele drumuri: – M-2 Bioce – Kolasin – Mojkovac; – M-2 Podgorica – Sotonici – Petrovac; – M-2 şi M-2.4 – PTF Debeli Brijeg – H. Novi – Kotor – Tivat – Budva Bar – GP Sukobin; – M-2.3 Podgorica – Cetinje – Budva.
„Informaţii suplimentare pot fi obţinute, permanent, 24 ore / 7 zile, de la Centrul Info Trafic, la numerele de telefon: +38219807, +38220234999 şi +38263239987.Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Podgoriţa: +38220618041, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Muntenegru: +38269871760”, completează reprezentanţii ministerului.