Giorgiana Radu

Urmașii brătienilor (?) s-au reunit sâmbătă, la Parlament, unde au adoptat în unanimitate „principiile bunei guvernări liberale”. Pe lângă Boc, Blaga, Turcan, Falcă, Flutur și alţi „fruntași de seamă” ai partidului istoric, oaspete de onoare a fost președintele Klaus Iohannis. Anii petrecuţi la catedră de fostul edil al Sibiului s-au văzut la întâlnirea de primire-predare a susţinerii reciproce în alegerile ce urmează. Președintele, impunător și ferm, le-a ţinut o amplă lecţie de dirigenţie elevilor liberali (mulţi dintre ei trecuţi prin multe… partide), care au ascultat cuminţi, în scaunele elegante ale Palatului Parlamentului, încuviinţând prin zâmbet și aplauze spusele grave.

Klaus Iohannis le-a radiografiat „situaţia proastă” în care se află acum România, uitând să adauge însă amănuntul că s-a ajuns aici cu ajutorul lor și al său deopotrivă. A uitat, de asemenea, să adauge că „politicianul pe nume Dragnea, cu acoliţii, au pus mâna pe putere în Guvern și Parlament și încearcă să folosească această putere pentru a scăpa de justiţie”, din cauza moliciunii opoziţiei, plusată de cea a președintelui.
Încercând poziţia unui comandant de batalion, Iohannis
și-a încurajat „soldaţii” să fie uniţi, hotărâţi și puternici, pentru a înfrunta și anihila inamicul PSD și abuzurile acestuia.
Sâmbătă, liberalii și președintele au încercat o dezmorţire. Alegerile care bat la ușă i-au dezmeticit pe ei, dar să fie destul pentru înduioșarea și convingerea alegătorilor? Dormitul îndelung pe cămeșă și trezitul în al nouălea ceas nu anunţă rezultate spectaculoase.
Virusul Dragnea a luat amploare, infestând mare parte din electorat prin majorări pe datorie a pensiilor și salariilor, sejururi gratuite pentru pensionari în Grecia, ori minivacanţe „scoase din pălărie” pentru bugetari. În această situaţie, ședinţa de dirigenţie a liberalilor, în care au constatat și și-au dat brânci unii altora, în lupta pentru binele poporului român, nu știu cât și dacă a convins. Până acum, opoziţia a părut incoloră, inodoră și insipidă, în comparaţie cu roșul strident care acoperă România.
Poate dirigintele Iohannis se arată mai des în faţa celor care i-au acordat credit, așa cum s-a prezentat la Consiliul liberalilor, dar nu cu discursuri de îmbărbătare, ci prin fapte pe care și cetăţeanul din cătunul cel mai îndepărtat să le resimtă. Va fi greu să-și reanimeze electoratul, recâștigându-l, dar nimic nu-i imposibil pe fondul în care excesele puterii ruinează încrederea în democraţie și par a confisca speranţa în viitor.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfomedica
Articolul următorDin culise