• Timp de zece zile, la Strejnicu va avea loc primul campionat mondial de acrobaţie cu avionul organizat în România

acrobatii3

Violeta Stoica

Cerul Ploieștiului și al localităților din împrejurimi va fi “testat” de cei mai mari piloți de acrobație aeriană cu avionul din întreaga lume, la primul campionat mondial de acrobație cu avionul organizat în România. Aeroclubul României și Federația Aeronautică Română pregătesc cel mai mare spectacol aviatic din istoria acrobației aeriene din țara noastră, care va avea loc între 15 și 25 august, la Strejnicu, la Aeroclubul Gheorghe Bănciulescu. Sub auspiciile Federației Aeronautice Internaționale și sub privirile juriului format din specialiști de rang internațional, 57 de piloți din 17 țări se vor întrece în cel mai spectaculos concurs de acrobații aeriene cu avionul care a avut loc până în prezent în România.
Opt piloți români, opt ruși, câte șapte americani și francezi și alte grupuri de performeri la manșa avioanelor de acrobație vor avea baza la Ploiești, pentru a fi cât mai aproape de aerodromul de pe care vor decola pentru a executa cele mai impresionante loopinguri și manevre “de infarct” pentru privitorii de la sol.

Frumoșii nebuni ai aerului – piloții aflați la manșa avioanelor de acrobație aeriană, care lasă cu gura căscată orice privitor de la sol – se vor întrece, timp de zece zile, între 15 și 25 august, în apropierea Ploieștiului, plecând de la aerodromul de la Strejnicu. Piloți de renume, din întreaga lume, se vor ridica în aer și vor executa cele mai spectaculoase manevre cu avioanele lor Sukhoi, Extra, Yak sau Panzl.
Opt români s-au înscris în concurs, unii dintre cei mai experimentați piloți de acrobație aeriană, care vor evolua pe avioane diferite: Andrei Mihai Șerbu – pe Extra 330SC (anul acrobatiitrecut a ocupat locul șapte la o competiție de rang european desfășurată în Cehia), Daniel Ștefănescu – pe Sukhoi 31 (Dan Ștefănescu este unul dintre membrii echipei Iacării Acrobați, cei care au deschis la Bănești aerodromul pe care organizează evenimente de senzație). Un alt virtuoz al acrobațiilor aeriene care va participa la evenimentul care va începe la mijlocul acestei luni, la Strejnicu, este George Florin Rotaru, care va evolua pe un avion Extra 330SC, iar pe Extra 300L vor brăzda cerul Ploieștiului Teodor Munteanu, Vlad Alexandru Popescu, Alexandru Eparu, în timp ce Lucian Pîntea se va afla la manșa unui CAP 232.
Până ieri, cele mai numeroase echipe înscrise în concursul de acrobație aeriană cu avioane de la Ploiești – Strejnicu sunt ale Rusiei, cu același număr de componenți ai lotului ca și al românilor (opt piloți), urmate de Franța și Statele Unite ale Americii – cu câte șapte reprezentanți, cinci britanici, patru polonezi, patru ucraineni, patru belaruși, doi sud-africani și câte un australian, belgian, italian, olandez, norvegian și un pilot din Emiratele Arabe Unite.
Potrivit organizatorilor, cea de-a 13-a ediție a Campionatului Mondial de Acrobații aeriene cu avioane (primul de acest gen din România) va însemna zece zile de acrobație, încheiate cu miting aviatic și cu evenimentul cu public dedicat premierii câștigătorilor concursului.