Trenul Orient Express a avut probleme cu locomotiva și a acumulat întârziere mare în timpul traversării țării noastre în lungul său drum dintre Paris și Istanbul. Restricțiile de viteză, defecțiunile apărute la locomotivă, dar și lucrările care nu se mai termină, sau nu se fac deloc, au lungit mult parcursul acestui tren care a ajuns în București cu două ore jumătate mai târziu decât arăta graficul. Între Simeria și Brașov sunt 300 km, dar trenul a făcut aproape zece ore din cauza problemelor tehnice apărute și din cauza numeroaselor restricții de viteză de pe Coridorul IV, potrivit feroviarul.ro.
Trenul de super-lux Orient Express a pornit pe 24 august din Paris, iar un drum până la Istanbul costă 8.000 de lire. Cei mai mulți turiști sunt britanici și americani, iar călătoria cu ”Regele Trenurilor” este pentru cei care vor să vadă cum se călătorea în mare stil acum un secol, în Epoca de Aur a trenurilor. Și sloganul companiei care organizează călătoria se referă la ”decadență”: For a decadent journey back to the 1920s!
Orient Express nu este un tren de mare viteză și cei care-și cumpără bilet vor să vadă prin geamurile super-curate țările prin care trec. Așadar nu vor viteză mare, însă în România au avut parte de viteze medii demne de prima călătorie a trenului legendar, de acum 135 de ani, dar și de opriri lungi, neprogramate.
Drumul de 650 km dintre Curtici și București a durat 20 de ore, dintre care două ore și jumătate trenul a stat în Sinaia, cât timp turiștii au vizitat Peleșul, o oprire de tradiție pentru legendarul tren. Însă au fost multe opriri neprogramate și locomotiva a avut de două ori probleme. Trenul a staționat aproape o oră și jumătate în Teiuș și aproape o oră în Vânători, o comună de lângă Sighișoara, unde trenul a pornit luni, 27 august, după ce a fost trimisă o locomotivă din Brașov.
Lucrările de pe Coridorul IV au făcut ca trenul să înainteze extrem de lent, cu medii orare de sub 50 km. Și între Brașov și Sighișoara numeroase restricții de viteză fac ca viteza medie să fie de aproximativ 40 km/h.
Trenul Orient Express a plecat din Bucureşti şi îşi continuă acum călătoria către Bulgaria şi apoi Turcia.