Petre Apostol

Joi, în Cehia, au început probele Campionatelor Europene de Ciclism pentru categoriile U23 şi juniori, la care, în lotul României, se regăseşte şi un sportiv prahovean, Valentin Vasiloiu, de la CS Petrolul Ploieşti. În prima zi s-au derulat probele de contratimp individual la feminin, iar ieri au intrat în concurs şi tinerii şi juniorii, tot la contratimp individual. europene
La juniori, pentru România a concurat doar elevul antrenorului Constantin Ciocan, Valentin Vasiloiu fiind dublu campion naţional la contratimp individual, în 2017 şi 2018. Proba de contratimp individual de la Europene s-a desfăşurat în jurul oraşului Brno, unde au fost amenajate atât startul, cât şi sosirea, întrecerea derulându-se pe distanţa de 23 de kilometri, având o uşoară urcare la mijlocul traseului, în dreptul localităţii Kohoutovice.
Valentin Vasiloiu a plecat al 28-lea, la start fiind prezenţi 58 de competitori. La primul timp intermediar, ciclistul petrolist era pe locul 31, la 53,7 secunde de prima poziţie. Apoi, a pierdut încă aproape 50 de secunde faţă de primul clasat, fiind pe locul 37 la jumătatea competiţiei.Valentin Vasiloiu - medalie
În al treilea segment al traseului, Vasiloiu a suferit cea mai mare pierdere de timp (peste un minut faţă de primul clasat), fiind al 41-lea. Însă, a revenit pe ultima secţiune a întrecerii, sosind cu timpul de 33:52.6 minute, situându-se pe locul 38 în clasamentul general.
Ciclistul tricolor a încheiat, astfel, la 4:01.32 minute de cel care şi-a adjudecat titlul european, belgianul Remco Evenepoel, singurul care a coborât sub 30 de minute (29:51.30 minute). Medalia de argint a revenit unui alt component al Naţionalei Belgiei, Ilan Van Wilder (30:15.44 minute), în vreme ce medalia de bronz a fost obţinută de italianul Antonio Tiberi (30:31.56 minute), restul sportivilor sosind în peste 31 de minute.
„Este un timp foarte bun pentru Valentin, în condiţiile în care sportivii din frunte au materiale de concurs mai performante, precum şi mai multă experienţă în competiţii internaţionale. Sperăm acum ca, duminică, la proba de fond, unde vor participa aproape 200 de sportivi, să nu aibă parte de accidente şi să sosească în prima jumătate a clasamentului”, ne-a declarat antrenorul ciclistului prahovean, Constantin Ciocan.
Valentin Vasiloiu urmează să participe şi în cadrul probei de fond, programată să se desfăşoare mâine, cu începere de la ora 10:00, ora României, fiind, astfel, foarte important modul în care se va recupera după efortul de ieri, de la contratimp. Proba de fond se va disputa pe distanţa de 118,8 kilometri, având startul şi sosirea programate la Zlin, la start urmând să fie prezenţi reprezentanţi din 38 de ţări. Alături de Vasiloiu, pentru România vor mai participa Adi Marcu şi Ciprian Jitaru, ambii de la Torpedo Zărneşti, club de la care provine şi antrenorul echipei naţionale, Viorel Grosu.De menţionat că în lotul naţional la Europene se mai află un reprezentant ploieştean, anume mecanicul echipei – Cristian Axente.