Lucian Avramescu

Domnul Dragnea, cel care ne-a arătat, de a doua zi de când a luat cârma României, că unicul punct care-l înjunghie și-i înfurnică somnul, din nescrisul program de guvernare, este scoaterea pe tușă a ”handbalistei” Kovesi, joacă o nouă piesă. De ce? Liderul suprem și-a văzut visul cu ochii, cu preţul scoaterii în asfaltul pieţelor a mii de oameni, scoși și ei pe tușă azi, dar ce mai contează! Bau-baul a fost anihilat, iar somnul domniei sale poate butona vise cu împărăţii și mai vaste, crăiese care să-i mângâie, în plecăciune, pantofii lăsaţi la ușă și ţurloiul fără pijama, pe o plajă îndepărtată. Banii pot sta liniștiţi în portofelul său, zice-se, uriaș, dosarele – prin grija unică a parlamentarilor majoritari – nu mai au obiect.

Dragnea a fleșcăit moliciunea și așa fleșcăită a președintelui care a semnat, chiar în ziua în care PSD înmuiase peniţa în călimară pentru suspendare, demiterea inamicei.
E în regulă, a zis unul Iordache, precursor al lui Tudorel. Suspendarea nu-și mai are rostul. Războiul s-a isprăvit.
Măi prostovane, i-ar fi zis Dragnea, sau ceva înrudit din vocabularul politic vast al Dâmboviţei, te trezești vorbind ca Leana lui Zăpăcitu-n păpușoi! Noi nu pentru a o da afară pe Kovesi ne-am bătut, e prea simplu, e chiar meschin, pricepi? Noi ne-am bătut pentru ţară, pentru patriotism, pentru o viaţă mai luminoasă a românilor, măi plouatule în gură! Suspendarea nu era că nu semnează Iohannis s-o dea afară pe nemernică, ci pentru chestiuni mai ample. Tu ai auzit de trădarea de ţară, de statul meu paralel, adică al lui? Scuze! Ai auzit?
Nu știm dacă răspunsul lui Iordache a fost rostit sau a fost auzit doar de el însuși, replica rămânând în cap, fiindcă n-am fost de faţă, iar sursele se încurcă în relatări. Curajul pesedeilor în faţa lui Dragnea e cunoscut.
Mă rog, e de înţeles de ce Dragnea e partidul, fiindcă nimeni, ca el, nu înţelege trebuinţele naţiei. Ca atare, vânjos ca o chiflă, domnul Dragnea a spus: continuăm procedurile de suspendare. Ţara are nevoie de un unic gând și-o unică voinţă, iar Iohannis, că tot și-a pierdut și ce mai avea din electorat, trebuie strivit ca un gândac, acum și nu mâine. Suspendându-l, nu recunoaștem de ce l-am suspendat, iar proștii vor uita de Kovesi.
Domnul Tăriceanu, plecat să-și serbeze victoria peste mări și ţări, că una-i să-ţi bei acasă limonada și alta s-o bei la sânul mamei ei, a zis iniţial că e bine. Acum s-a trezit vorbind cu vorbele lui Dragnea: e prea puţin. Lucrurile sunt mai grave. Noi n-am vrut demiterea ăsteia, cum îi zice, că-mi scapă numele (o să mă uit în textul Curţii Constituţionale, că e fără greșeli de literă ce zic ăia). Noi am vrut pentru patrie, pentru popor. Chestia cu șefa DNA e o confuzie de interpretări. Așa că… citiţi mai departe ce zice colegul și șeful meu, domnul Dragnea, că io-s în concediu și el știe mai bine ce vom gândi amândoi.
Domnul Dragnea încearcă să inventeze o piesă pentru proști, iar talentul său dramaturgic e în creștere. Iohannis trebuie plesnit cât stă cocoșat sau e perceput ca atare. Apoi trebuie ștearsă din mintea colectivă a spectatorului ideea că noi ne-am bătut atâta amar de guvernare și am făcut tot ce-am făcut doar pentru a scăpa de Kovesi, mituind cu un biscuit bătrâneii, dând cu parfum de cocos biberonul mamelor, făcând praf legislaţia. Noi visăm, cum se smiorcăia doamna Plumb, doar binele naţiunii, noi…
Teatrul pentru proști al domnului Dragnea, cu continuarea suspendării care nu ar avea nicio legătură, dar niciuna, jur pe tot Teleormanul meu și pe o bucată din continentul sud-american, cu demiterea Codruţei – ce prenume și-a tras și asta, de parcă ar fi neam cu Tudorel! – e spre a duce în uitare tot balamucul care a dominat viaţa politică în acești ani. Dacă ștergem, cum zice Iordache, suspendarea lui Iohannis, prin tragerea scaunului de sub popoul madamei, ne-am ras. Înseamnă să recunoaștem că suntem penali, că… demiterea șefei DNA a fost un fleac. Nici nu ţineam morţiș. Ăștia de la CCR, cu balanţa dreptăţii în nădragi, s-au lipit de subiect ca de oaie ciulinul. Io și Tăriceanu o mai ţineam o tură, dar nu te pui cu Constituţia! Așa că dă-i și luptă, iar de va fi să câștigăm în Deal, asta e. Românul știe pe cine să voteze!
Aici mă gândesc că domnul Dragnea ar putea interpreta replica ultimă fals, cu vocea lui Grigore Vasiliu Birlic pus s-o joace pe Veta. Dacă teatrul pentru proști se va juca – se poate și asta – cu sala goală?! Proștii au, uneori, alte treburi, prin pieţe, prin încruntări, iar mulţi dintre ei nu se prea înrudesc cu numele de alint al teatrului.