Nicoleta Dumitrescu

Cu siguranţă, doar ploile au mai avut capacitatea de a mai răcori un pic multitudinea de evenimente care au încins, la propriu, scena politică de la Bucureşti. Şi au fost şi încă mai sunt evenimente, nu glumă, având în vedere faptul că, deşi este vremea concediilor, destui sunt aceia care, în diferite momente ale zilei sau ale săptămânii, depinde de interes, au sarcina de a pune câte un lemn, fie pentru a întreţine flacăra, fie pentru a scoate mai mult fum, în semn de atenţionare, ca la indieni. În comparaţie, însă, cu săptămâna trecută, când parlamentarii au fost chemaţi la lucru din vacanţă, pentru a dezbate şi aproba, la foc automat, o serie de acte normative considerate a fi destul de controversate, anunţul de ieri, venit de la Cotroceni, a trecut pe primul loc în ceea ce priveşte evenimentele etichetate drept „subiecte calde”.

Şi nu a fost orice anunţ, în condiţiile în care răspunsul preşedintelui, acela în care să confirme că a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei Curţii Constituţionale a României, a fost cel mai aşteptat în ultima lună. Numai că, pe cât a fost de aşteptat acest răspuns, pe atât de neaşteptat a venit, ieri dimineaţă la ora 10.00, în condiţiile în care anunţul nu a fost făcut de preşedinte în persoană, ci prin vocea purtătorului său de cuvânt.
Asta în condiţiile în care, în ultima perioadă, acesta nu a ratat niciun eveniment, fie că a fost vorba despre oraşul său natal, Sibiu, fie de diverse evenimente cu caracter internaţional, în care să facă declaraţii. Or, decizia preşedintelui de a nu face el însuşi anunţul că a luat decizia revocării din funcţie a şefei DNA a pompat justificat şi mai multă apă la moara comentatorilor subiectelor calde din România. Asta cu atât mai mult cu cât, în ultimele zile, cei de la putere anunţaseră că, mai mult ca oricând, iau în calcul revocarea din funcţie a lui Klaus Iohannis.
Oare, aşa cum a făcut nu o dată, şeful de la Cotroceni e pe picior să plece în concediu şi nu a putut să apară în public pentru că şi-a cumpărat, cu mult timp în urmă, biletele de vacanţă şi e ocupat cu pregătirile?! Cu siguranţă, motivul adevărat al mişcării de ieri îl ştie doar preşedintele, însă inclusiv Codruţa Kovesi, înainte de a-şi lua adio de la funcţia pe care a ocupat-o, a ţinut să pună, cu mâna ei, un braţ de vreascuri peste focul făcut în curtea DNA, susţinând că decretul de revocare în privinţa ei lasă un mare semn de întrebare.
Rămâne de văzut, însă, în ce măsură, de acum încolo, în România lucrurile – dar mai ales domeniile în care, în continuare, e foc deschis, întreţinut – se vor aşeza şi vor reveni cât de cât la normal. Nu de altceva dar, atât timp cât cei care au puterea încă se mai agită şi se dau peste cap şi când nu trebuie, legislaţia din anumite domenii dă semne că este foarte fragilă, iar ziua de mâine este mereu sub semnul întrebării, firesc şi viitorul este pus sub semnul incertitudinii. Asta în ciuda faptului că, deşi unii mai cred într-un viitor luminos, pe care îl întrezăresc doar din cauza/sau datorită – depinde de interes – faptului că întreţin, zilnic, anumite focuri pentru a fi calde unele subiecte!