V. Stoica

Curtea Supremă de la Belgrad a respins cererea Ministerului român al Justiției de extrădare a fostului deputat Sebastian Aurelian Ghiță, potrivit agenției de știri Beta, din Serbia.
Reprezentanții instanței sârbe au precizat că Ministerul de Interne din Serbia i-a acordat azil politic lui Sebastian Ghiță din cauza pericolului reprezentat de persecutarea acestuia din motive de natură politică. Prin urmare, se menționează de către aceeași sursă, Curtea Supremă de la Belgrad a luat decizia de a respinge cererea de extrădare a fostului deputat român, depusă de către Ministerul Justiției din România.
Informația, care a fost preluată de mass-media din Serbia, a ajuns și la București, la sfârșitul săptămânii trecute, decizia Curții Supreme de la Belgrad fiind făcută publică în aceeași zi în care asupra celor doi procurori de la DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar chiar ca urmare a “ticluirii” unor probe într-un dosar deschis pe numele lui Sebastian Ghiță.

Ziarul Evenimentul zilei a prezentat decizia instanței supreme din Serbia privind extrădarea lui Sebastian Ghiță. “Camera penală a Înaltei Curți din Belgrad, în cadrul ședinței din 06 iulie 2018, a emis decizia de respingere a cererii Ministerului Justiției din România, trimisă Curții prin intermediul Ministerului Justiției al Republicii Serbia, în ziua 04/27/2017, în legătură cu Ghiță Sebastian Aurelian, cetățean din România, în scopul de a pune în aplicare o arestare pentru detenție din 14 aprilie 2017, în scopul de a asigura prezența la anchetă a acuzatului Ghiță Aurelian Sebastian, cercetat sub suspiciunea de a fi comis opt infracțiuni prevăzute de lege și prezentate în actele autorităților competente. Pentru a ajunge la această decizie, Curtea a ținut cont de depozițiile penale ale celor implicați și de prevederile Legii privind asistența juridică internațională în materie penală și, în special, de decizia Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia – Direcția de Poliție – Poliția de Frontieră – Biroul Azil de 01/06/2018, care a devenit valabilă la 18 iunie 2018, prin care a adoptat o cerere de azil în Republica Serbia, a cetățeanului român Ghiță Sebastian Aurelian, din cauza pericolului de persecuție în țara de origine, din cauza opiniei politice. Prin actul respectiv, autoritatea de azil a constatat că Ghiță Sebastian Aurelian este eligibil pentru azil în Republica Serbia, în formă de refugiu, se mai arată în documentul instanței din Serbia. Curtea Supremă de la Belgrad mai notează că există pericolul persecuției din motive de opinie politică, în cazul extrădării. Așa că, în conformitate cu articolul 3, alineatul 2 din Convenția Europeană privind extrădarea din 13.12.1957, cu protocolul adițional, care prevede în mod expres că, în acest caz, o astfel de cerere nu poate fi aprobată, a emis o decizie de respingere a cererii de extrădare către autoritățile judiciare din România. Decizia a fost pronunțată și în conformitate cu articolul 28 din Legea privind asistența judiciară internațională în materie penală, pe baza documentelor depuse direct la o instanță superioară (Curtea de Apel din Belgrad), după audierea procurorului și apărătorului persoanei. Decizia de respingere a extrădării se depune la Ministerul de Justiție, care urmează să informeze statul solicitant”, a relatat evz.ro.
Fostul deputat de Prahova, Sebastian Ghiță, a părăsit România în luna decembrie 2016, din cauza amenințărilor la care acesta a declarat că a fost supus în cadrul dosarelor penale deschise pe numele său, la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, cauze instrumentate de Mircea Negulescu, sub directa supraveghere a fostului șef al “unității de elită”, Lucian Onea.