Asociaţia Judeţeană de Fotbal Prahova trebuie să “structureze” competiţia juniorilor C – faza judeţeană în aşa fel încât, din luna octombrie, să ofere “materie primă” pentru o nouă întrecere organizată de către Federaţia Română de Fotbal – Liga Elitelor U15.
După Liga Elitelor la categoriile de vârstă U17 și U19, Federația Română de Fotbal încearcă formarea și dezvoltarea celor mai talentați tineri jucători născuți în 2004 sau mai târziu prin ediția 2018/2019 a Ligii Elitelor U15.
În contextul în care piramida competițională la nivel juvenil nu prevedea o competiție națională dedicată categoriei de vârstă Under 15, iar competițiile cu caracter județean nu furnizau un număr de partide suficient de mare și cu un nivel competitiv suficient de ridicat pentru formarea tinerilor talentați, FRF lansează din acest an competiția Liga Elitelor U15, care, însă, într-o primă fază, încurcă într-un fel calculele AJF-urilor, care trebuie să desemneze echipele care vor părăsit faza judeţeană a competiţie pentru a trece la nivel naţional, în doar câteva luni.
Locurile acordate fiecărui judeţ sunt în funcţie de numărul de echipe înscrise în faza de calificare, algoritmul gândit de FRF acordând Prahovei nu mai puţin de 4 locuri în faza naţională (anul trecut au fost 19 echipe participante la turneele judeţene, împărţite în 2 serii, corespunzător a 3-4 grupări calificate, în acest moment). Mai mult, pentru a dinamiza competiţia, AJF a gândit, anul trecut, un sistem cu play-off pentru aceste echipe, Astra Ploieşti şi Petrolul 52 mergând la turneele pe ţară. Acum, în teorie, cele mai bune echipe ar trebui să fie desemnate până în octombrie, apoi, să părăsească faza judeţeană, pentru a trece la nivel naţional, iar un play-off nu îşi mai are rostul! Iar impedimentele nu se opresc aici.

Liga elitelor U15 - Cupa sperantelor
Rămâne de văzut acum care grupări vor dori acest lucru, ţinând cont de cheltuielile suplimentare şi de “conservatorismul” cluburilor, AJF Prahova dorind să chestioneze echipele participante la întrecerea juniorilor C asupra voinţei lor de a participa la Liga Elitelor, fiind semnale că sunt multe care nu doresc acest lucru ci doar participarea pe plan local! S-ar putea desemna astfel echipele care să meargă la această nouă competiţie nu pe baza unui clasament, ci doar pe bază de cerere, ţinând cont de “semnalele” din teritoriu în acest moment.
FRF vrea să implementeze lucruri noi, stimulative, în regulamentul pentru această nouă ligă a elitelor, eliminarea temporară a jucătorilor (este vorba despre o eliminare de 7 minute pentru jucătorii care protestează constant la deciziile arbitrilor, pentru simulări, etc!)prin care se vor încuraja, în teorie, sportivitatea și fair-play-ul . Competiţia se doreşte şi o formă de continuitate competițională pentru jucătorii de perspectivă descoperiți prin intermediul primei ediții a Turneului Speranțelor U14, iar noua competiție se dorește o provocare atât pentru echipele de juniori ale cluburilor afiliate FRF, cât și petru cele ale cluburilor neafiliate, care se pot înscrie în competiție la nivel AJF/AMFB, printre condiţii fiind existenţa Certificatului de Identitate Sportivă, necesar oricărei echipe vrea să participe la faza naţională (de exemplu, anul trecut, din ierarhia juniorilor C pe Prahova, ocupanta locului trei, AS Târgşorul Vechi Stănceşti ar fi avut probleme în a se înscrie) şi prezenţa unui antrenor cu Licenţa B (minim) pe bancă.