Petre Apostol

Aeroclubul Teritorial „Gheorghe Bănciulescu” Ploieşti, aflat pe raza comunei Târgşoru Vechi, sat Strejnicu, se pregăteşte pentru găzduirea celui mai important eveniment aviatic din România de până acum: Campionatele Mondiale de Acrobaţie cu Avionul (World Advanced Aerobatic Championship).

acrobatie avionCompetiţia a ajuns la ediţia a XIII-a, sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale (forul mondial de sporturi aeriene), urmând să aibă loc în premieră în România, pe aerodromul din Strejnicu, în perioada 15-25 august, până în prezent fiind înscrişi 65 de piloţi din 16 ţări.
Până la momentul campionatului mondial, însă, la Aeroclubul „Gheorghe Bănciulescu” este programat un eveniment pregătitor, săptămâna viitoare urmând să se deruleze Danubia Cup, competiţie internaţională aflată la cea de-a şasea ediţie. Întrecerea este programată să se desfăşoare în perioada 18-22 iulie, fiind confirmată prezenţa, în momentul de faţă, a 12 piloţi, din România, Australia, Rusia şi Norvegia. Pentru România vor participa Andrei Şerbu, George Rotaru (ambii, cu avioane Extra 330SC), Daniel Ştefănescu (Sukhoi SU-31), Teodor Munteanu, Vlad Popescu, Alex Eparu, Ioan Ursu (toţi, cu Extra 300L), Lucian Pintea (Cap 232).
În ceea ce priveşte programul de concurs, între 15 şi 17 iulie sunt programate antrenamentele oficiale, pe 17 iulie, de la ora 19:00, având loc şi ceremonia de deschidere. Apoi, între 18 şi 21 iulie, sunt planificate zborurile din competiţie, între 9:00 şi 13:00, respectiv între 14:00 şi până la apus.
Ziua de duminică, 22 iulie, este destinată pentru Air Show, cu începere de la ora 14:00, în vreme ce, de la ora 16:30, sunt programate festivitatea de premiere şi ceremonia de închidere.
De menţionat că Danubia Cup este o competiţie care se desfăşoară atât pentru aeronave cu motor, cât şi pentru aeronave fără grup motor propulsor (planor), pentru cea din urmă categorie evenimentul urmând să aibă loc săptămâna aceasta, în Cehia.