Fl. Tănăsescu

Marți spre miercuri, noapte albă pentru pompierii prahoveni și pentru locuitorii din zona de Sud a Ploieștiului, din Brazi, din Băicoi, din Găgeni, din Gornet Cricov, din Lipănești, din… Dar unde nu au fost inundații zilele trecute și, în special, în noaptea cu pricina ? Dar unde nu au fost solicitați peste o sută de angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova să intervină cu motopompele pentru a scoate apa din curți, din locuințe, din subsoluri de blocuri sau chiar din brutării (Ploiești, Cartierul Mitică Apostol). Doar mai sus de Cota 1.400 nu au fost chemați, deși mai sunt și “râuri care urcă muntele”…
Iar mai jos, la șes, ieri dimineață, apa băltea inclusiv pe calea ferată, între Ploiești Triaj și Brazi, iar unele trenuri de dimineață care mergeau sau veneau la și de la București aveau întârzieri semnificative.

S-a abătut Potopul lui Noe peste Prahova? Da, fiindcă în intervalul orar 19 – 21 al serii de marți, nu știai dacă accelerația gravitațională mai este 9,81 metri pe secundă la pătrat sau a ajuns la zero ? Cădeau 70 de litri de apă pe metru pătrat de sus în jos sau de jos în sus ?ISU Prahova1

ISU Prahova2 Cam asta era întrebarea care-ți venea pe buze. De sus în jos, totuși, fiindcă în unele locuri a bătut și cu un pic de piatră. Dar și invers, de jos, fiindcă pânza freatică din zona localității Bărcănești inunda în continuare subsolurile unor imobile, de ziceai că pompierii sunt noii Sisifi ai vremurilor care le trăim; scoteau apa cu motopompele, apa umplea din nou subsolurile ! Și munca era continuată.
“O situație dificilă este în comuna Bărcănești, unde peste 30 de locuințe sunt inundate. La locul evenimentului au fost mobilizate resurse suplimentare pentru asigurarea unei intervenții operative și eficiente, respectiv cinci autocamioane de intervenție, cinci autospeciale de stingere și 10 motopompe, cu 45 de pompieri militari care acționează pentru evacuarea apei și revenirea la ISU Prahova3starea de normalitate. Totodată, un microbuz a fost pus la dispoziția cetățenilor pentru a fi evacuați la liceul din localitate, însă aceștia refuză să-și părăsească locuințele”, suna, sec, comunicatul reprezentanților ISU Prahova în seara zilei de marți. Sec, pentru că apele inundaseră și sensul giratoriu din localiate și nu era timp de poezii, ci de fluidizat traficul, prin evacuarea apei printr-un dispozitiv care a traversat DN1, pentru a fi deversată într-un canal de irigații.
Udau pământul, în afară de ploaie, lacrimile a nu puțini dintre cei sfătuiți să urce în microbuzul pus la dispoziție de către ISU Prahova pentru a fi evacuați. Firește, este ușor pentru moraliștii care privesc la televizor sau citesc astfel de știri să tragă concluzii pripite, de genul “Ce inconștienți! Cum de refuză să plece din calea apelor ?”. Sfat: puneți-vă în locul lor, încercați să înțelegeți mai exact semnificația expresiei arhiînvechite și mereu actuale – “munca de-o viață” și-apoi comentați ! Poate, poate veți pricepe ceva din viața asta…
Revenind la noaptea albă de marți spre miercuri: hârșiți în multe intevențíi, pompierii și-au văzut de treaba lor. Ieri dimineață, după cum preciza sublocotenent Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, la Bărcănești se ridica un dig în dreptul blocurilor, pentru a nu intra apa pe care o evacuăm”.
Ploiești, Strejnicu, Lipănești, Zalhana, Gornet Cricov, Băicoi, Găgeni și așa mai departe. Localități în care angajații ISU Prahova n-au încetat să pompeze apa care inunda curți, case, subsoluri etc. Și nu credem că ne va contrazice nimeni dacă spunem că pompierii prahoveni au schimbat, din nou, legenda lui Sisif.
A plouat la greu în Prahova! Doar mai sus de Cota 1400 nu a intevenit ISU Prahova, pentru simplul motiv că apele nu au urcat muntele.
Dar, cine știe? Poate cu ocazia… celui de-al doilea Potop.