F. T.

Există două rațiuni pentru care, de la un timp încoace, nu puțini sunt șoferii care nu scapă doar cu un avertisment, o amendă sau câteva puncte penalizare, ci ajung chiar la răcoare: fie agenților rutieri li s-a pus pata justificat pe șoferi, fie contravențiile și, în special, infracțiunile comise sunt de o atât de mare gravitate încât se justifică măsura luată – prezentarea în fața instanței de judecată, și condamnarea la închisoare!
La capitolul bine că am scăpat doar cu amendă, se încadrează, de exemplu, șoferul unui autovehicul care a fost prins de către polițiștii din Bușteni transportând, ilegal, pasageri pe platoul stațiunii. Ce-i drept, oamenii legii aveau informații că respectivul șofer pratică acest mod neortodox de transport și, pe cale de consecință, l-au așteptat la cotitură. Adică, l-au prins în urma unui filtru rutier organizat în acest scop, transportând șase persoane.Iar pentru a nu da amenzi aiurea-n tramvai, călătorii au fost întrebați de către oamenii legii cât au plătit șoferului. Răspuns: 480 de lei, în total, pentru a fi transportați din oraș pe Platoul Bucegi și retur. În acest context, conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.305 lei.
La capitolul “vai și amar” se încadrează următoarea speță: poliţiştii prahoveni l-au prins pe un ploieștean, în vârstă de 61 de ani, pe numele căruia Judecătoria Ploiești emisese mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 8 ani și o lună (!!!), pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui autovehicul neînmatriculat și fără permis. Acesta a fost încătușat și încarcerat la Penitenciarul Mărgineni. Motivul pentru care respectivul bărbat a ajuns după gratii a fost că judecătorii au constatat comiterea de către acesta a nu mai puțin de șase infracțiuni (“acte materiale”).
Nici bicicliștii nu au scăpat de amenzi. Cu titlu exemplificativ, IPJ Prahova amintește că, luni dimineață, în jurul orei 8, polițiști din cadrul Secției Rurale nr. 8 Bălțești au oprit pentru control un biciclist. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a arătat 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Biciclistul alcoolist a fost sancționat contravențional, cu amendă de 870 de lei.