Violeta Stoica

Stațiunea Slănic – vestită în toată Europa pentru salina cu cea mai mare întindere de pe bătrânul continent, dar și pentru băile sărate răspândite peste tot în localitate – are nevoie de o mână sau de mâini de fier pentru a fi pusă la punct.
Atât din punctul de vedere al infrastructurii, cât și din punctul de vedere al respectării minimelor reguli de curățenie, conduită și purtare în public.
Ei bine, consilierii locali din Slănic au aprobat un “regulament pentru buna gospodărire și instaurare a unui climat de ordine și curățenie”, care îi vizează atât pe locuitorii orașului, cât și pe turiștii care vin în vacanțe în localitatea prahoveană.
Regulile sunt într-atât de stricte încât – potrivit hotărârii aprobate de aleșii locali – chiar și dormitul pe băncile de pe domeniul public va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 200 și 300 de lei.
Obligațiile locuitorilor sunt mult mai clare și în privința îngrijirii proprietăților, astfel încât nu vor mai avea voie nici măcar să își usuce rufele pe domeniul public, în locuri vizibile, nici în fața, nici în spatele blocurilor de apartamente…

Odată cu intrarea în vigoare a “regulamentului pentru buna gospodărire și instaurarea unui climat de ordine și curățenie pe teritoriul orașului Slănic”, hotărârea anterioară, aprobată în anul 2007, și-a încetat valabilitatea, ceea ce înseamnă că atât locuitorii, cât și vizitatorii care trec pragul localității prahovene renumită în toată lumea pentru salina turistică și pentru băile sărate – recomandate în tratarea diferitelor afecțiuni – sunt obligați să le respecte. În caz contrar, amenzile ar putea să îi usture în mod iremediabil la buzunar.
Dacă vor fi aplicate ca la carte, orașul Slănic ar putea deveni una dintre cele mai curate localități ale județului Prahova, iar printre stațiunile turistice ar fi un adevărat exemplu!
Între capitolele din regulamentul elaborat și aprobat de autoritatea locală se regăsește unul special pentru proprietarii de locuințe și terenuri din oraș. Printre regulile de bun simț care trebuie respectate de către locuitorii din Slănic figurează: să ia măsuri de curățare și să nu obtureze șanțurile destinate scurgerii apelor pluviale, rigolele de colectare, podețele și tuburile din beton din fața imobilelor pe care le dețin, dacă acestea riscă să provoace staționarea sau revărsarea apei pe căile publice sau pe alte terenuri; să nu folosească hârtii, cârpe, scânduri sau tablă în locul geamurilor lipsă la ușile sau la ferestrele exterioare; să nu usuce rufele pe domeniul public în locuri vizibile, fie că sunt în fața sau în spatele blocurilor; să nu folosească echipamentele din locurile de joacă pentru a bate covoarele sau să-și usuce rufe pe gardurile care împrejmuiesc locurile de joacă.
Toate acestea, plus alte reguli destinate aproape exclusiv localnicilor, l-ar costa pe cel care le încalcă între 100 și 300 de lei, cuantumul amenzii stabilite prin regulamentul aprobat de consilierii locali. În cazul persoanelor juridice, amenda crește de la 300 la 500 de lei.
Și în privința amenajării teritoriului și urbanismului s-au stabilit reguli stricte. Una dintre acestea ar putea să dea bătăi de cap persoanelor fizice sau juridice aflate în situația de a anvelopa exteriorul apartamentelor fără ca și ceilalți vecini să o facă. Prin regulamentul adoptat la Slănic, executarea lucrărilor de izolare termică în sistem individual, în locuințele colective, este interzisă, iar încălcarea acestei prevederi se sancționează cu sume cuprinse între 200 și 500 de lei – pentru persoane fizice – și cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei – pentru persoane juridice.
De asemenea, în privința activităților comerciale, este interzisă cu desăvârșire comercializarea, pe raza orașului Slănic, a ciupercilor provenite din flora spontană, ciupercile putându-se comercializa doar dacă provin din ciupercării autorizate și să fie însoțite de certificat de calitate și certificat fito-santiar care să ateste faptul că acestea sunt comestibile. Dacă o persoană este depistată vânzând ciuperci adunate din pădure, aceasta este pasibilă de amendă de la 100 la 300 de lei.

• Drifturile, interzise prin regulament

Dacă vreun șofer are de gând să își arate mușchii făcând drifturi pe străzile din Slănic, ei bine, consilierii locali au specificat și acest lucru în regulamentul local. Unul dintre articolele din capitolul privitor la respectarea ordinii și liniștii publice se referă chiar la acest lucru, una dintre obligații fiind aceea de a nu folosi autovehiculele prin turarea motoarelor drift slanicacestora și efectuarea de manevre prin derapaje, întoarceri bruște, accelerări și frânări bruște, executate pe raza orașului Slănic, șoferii implicați în drifturi putând fi amendați cu sume cuprinse între 200 și 300 de lei.
Cu aceeași sumă ar putea fi amendați și cei care își satisfac necesitățile fiziologice pe spații aparținând domeniului public, în scări de bloc sau în orice alte locuri accesibile publicului; persoanele care dorm pe bănci, pe mobilierul stradal, în parcuri, precum și acelea care aruncă gunoie precum resturi de semințe sau ambalaje pe domeniul public.
Dacă măcar jumătate dintre aceste prevederi din regulamentul local aprobat de consilierii locali va fi aplicat și contravenienții – sancționați, Orașul Slănic ar putea să devină o localitate model. Rămâne însă de văzut cât de mult își vor face datoria angajații Poliției Locale Slănic pentru aplicarea acestor reguli și sancționarea vinovaților.