Ieri au fost executaţi ultimii şase membri ai sectei Aum condamnaţi la moarte pentru atacul cu gaz neurotoxic sarin de la metroul din Tokyo, din 1995, informează Kyodo, preluată de Agerpres.
Fondatorul sectei, Chizuo Matsumoto, cunoscut sub numele de Shoko Asahara, şi alţi şase condamnaţi din lotul de 13 au fost spânzuraţi în 6 iulie.
În 20 martie 1995, secta Aum a atacat cu sarin metroul din capitala Japoniei. În urma atentatului şi-au pierdut viaţa 13 oameni şi au fost afectaţi peste 6.200. Un prim atentat al sectei, cu acelaşi agent neurotoxic -dezvoltat prima oară de nazişti – a avut loc în zona rezidenţială Matsumoto din provincia Nagano, în 27 iunie 1994, şi s-a soldat cu opt morţi şi peste 100 de alte victime.
Secta Aum Shinri Kyo (Adevărul Suprem Aum), fondată de Asahara în 1987, propovăduia o religie apocaliptică, cu influenţe budiste şi hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puţin 10.000 de membri în Japonia şi în străinătate, inclusiv absolvenţi ai unor universităţi nipone de elită. Discipolii lui au ucis în total 27 de oameni.
Asahara a fost arestat în 1995 şi condamnat la moarte în 2004. Procesul ultimului condamnat din sectă s-a încheiat în ianuarie anul acesta, ceea ce a permis punerea în aplicare a sentinţelor de condamnare la moarte, care în Japonia se execută prin spânzurătoare.